Zeelui gaan oefenen in de Finse Haven

Aan de westelijke kade van de Finse Haven ligt een indrukwekkend ponton met reddingsboten, een oefencentrum voor zeevarenden.

Het nautisch oefencentrum is een initiatief van Nautical Technical Training Academy (NTTA)dat ook is gevestigd aan het Hoendiep in de kantoren boven meubelzaak Jysk. Directeur-eigenaar Theun Zondag was eerst van plan zijn oefencentrum voor praktijklessen in het Hoendiep aan te meren, maar de geringe diepgang weerhield hem daarvan. De Finse Haven aan de Bornholmstraat voldoet wel aan die voorwaarde.

Op het ponton zijn zes containers aan elkaar gekoppeld voor kantoorruimte, een leslokaal en sanitaire voorzieningen. Op het dek zijn drie reddingsboten geplaatst: een eenvoudige Zodiac en twee reddingsboten die worden gebruikt op zeeschepen en booreilanden. Het grootste model kan negentig personen een veilig heenkomen bieden.

Theun Zondag heeft een verleden in de zeevaart bij bedrijven als Feederlines en de Duitse reder Hartmann Groep. De schooldirecteur zag drie jaar geleden brood in het oefencentrum vanwege de vergrijzing van het personeel in de koopvaardij. Ook worden schepen steeds groter, wat regelmatige bijscholing nodig maakt. De school is erkend door het ministerie van Onderwijs.

De geboren Emmenaar is een man uit de praktijk. Hij voer 23 jaar lang op bestemmingen in Scandinavië. Hij was kapitein op een roll-on-roll-off-schip en op een vrachtvaarder. De switch naar het onderwijs was een gok, maar spijt heeft de ondernemer nog geen dag gehad. De toenemende veiligheidseisen spelen hem daarbij in de kaart.

De gemeente Groningen gunt het oefencentrum een termijn van tien jaar aan de kade. De eerste cursisten van NTTA komen eind deze maand naar de Finse Haven. Naast de training in het bemannen en uitzetten van reddingsboten biedt de opleiding ook lessen voor de grote vaart.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.