Zeelui leren redden in de Finse Haven

Plons! Daar viel vrijdag reddingboot De Walvis in het water van de Finse Haven in Groningen. Met de tewaterlating is het maritiem trainingscentrum officieel startklaar.

Een redding, die gaat vooral gepaard met veel geschommel, lawaai en gekloenk van kettingen en haken. Maaike Adriaansen zegt het lachend, terwijl ze in een blauwe overall door de nauwe looppaden van reddingboot De Walvis schiet. Rustig brengt ze haar walkietalkie naar haar mond, om collega Matthijs Winter op het dek te instrueren. ,,We zijn gereed om te lanceren!’’

Veilig leren omgaan met inschepen

Adriaansen is trainer bij de Nautical Technical Training Academy (NTTA), oftewel het nieuwe nautisch trainingscentrum in de Finse Haven van Groningen. Sinds kort kunnen zeelui (van scheepskoks tot stuurmannen) op het ponton terecht voor cursussen en mbo-opleidingen die hen, kort gezegd, veilig leren omgaan met het inschepen en te water laten van reddingboten.

Ter feestelijke opening kroop een handvol genodigden vrijdag aan boord van De Walvis voor een oefening. De oranje vijftonner van 8.50 bij 3.30 meter (plek voor negentig passagiers) is één van de drie oefenboten van het NTTA.

‘Man met het plan’

Even daarvoor hadden directeur Theun Zondag en projectmanager Arend Oost, als twee bedaarde kapiteins aan wal, het centrum officieel voor geopend verklaard. Oost: ,,Het is mooi dat er nu in het Noorden zo’n praktische opleidingsplek zit, in een stad met een nautische geschiedenis.’’ Zondag, de ‘man met het plan’, noemde de investering een grote stap . Hij roemde de samenwerking met scheepswerf Talsma, die meehielp alle tweedehands materieel en apparaten gebruiksklaar te maken. Het NTTA biedt erkende cursussen en mbo-opleidingen aan, van een halve dag tot vijf dagen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.