Zeevaarder Abel Tasman met vliegtuig terug naar Groningen

Hij vertrok per schip en komt per vliegtuig terug. Abel Tasman (1603 – 1659), in 1642 de ontdekker van Tasmanië, onderdeel van Australië, doet volgend jaar – als het goed is – zijn geboortestreek Groningen weer aan. Dat wil zeggen: zijn geschilderde portret.

Nu hangt het schilderij, waarop Tasman met zijn tweede vrouw en dochtertje is afgebeeld, nog in de National Gallery of Australia in de hoofdstad Canberra. Daar wordt het gezien als een nationaal icoon. Deze week heeft directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum een officieel verzoek ingediend om het schilderij een tijdje te mogen lenen.

Belangrijk erfgoed

,,Het ziet er naar uit dat het doorgaat. We willen het in juni een plek geven in de zaal waar meer Groningers hangen, waaronder Rudolf Agricola." Het schilderij uit 1637 is toegeschreven aan Jacob Gerritsz. Cuyp. ,,Kunsthistorisch is het niet zo opvallend, maar voor Australiërs is het belangrijk erfgoed. Daar wordt het portret ook afgebeeld in schoolboeken. Als ze het uitlenen zou dat bijzonder zijn."

Niet alleen het regelen van de formaliteiten is ingewikkeld, minstens zo gecompliceerd is het vervoer naar Nederland, zegt Blühm. ,,Dat is eigenlijk te duur. We hopen met sponsoring door Singapore Airlines mogelijk te maken, en dan via Kopenhagen naar Eelde. We hebben hier al gekscherend dat Eelde het Abel Tasman-vliegveld genoemd zou moeten worden."

Delegatie uit Grootegast

Gisteren zwaaide Blühm een delegatie uit Grootegast uit die het verzoekschrift persoonlijk gaat overhandigen. Het plan om het schilderij naar Groningen halen speelt al een tijdje, zegt de directeur. ,,Maar toen de mensen uit Grootegast zich bij ons meldden, kreeg het een boost."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.