Zeg eens ‘ja’ tegen de jurk

Een ‘sneeuwwitte bruidsjurk voor een prikkie’; Henk Wijngaard bezong het, en in Siddeburen wordt dit volgende week werkelijkheid. Een passessie.

Roomwit. Poederwit. Ivoorwit. Wit met een parelzweem. Alles is wit in het bruidsatelier van Sterenborg in Siddeburen, de bank, de tafel, de vloerbedekking; en natuurlijk de ruim honderd bruidsjaponnen in de kasten, zedig wachtend aan hun hangertjes tot ze hun kanten weelde aan de wereld mogen tonen.

Jurken passen

Eigenaresse Gerdi Sterenborg (in het zwart, verschil moet er zijn) zoekt doortastend langs de jurkenrij en draait zich om naar collega Maaike Wind. ,,Zoiets?’’ vraagt ze.

We zijn hier om te schrijven, te filmen en bruidsjurken te passen. Niet omdat collega Wind trouwplannen heeft, maar omdat het hier een bijzondere gelegenheid betreft.

We zijn omgeven door de jurken van het Spaanse modemerk Pronovias en het Californische Enzoani, doorgaans goed voor een euro of twee- tot drieduizend. Dit zijn de Maserati’s onder de bruidsjurken. En ze gaan vanaf maandag allemaal voor de helft van de prijs weg.

Failliet verklaard

Niet omdat trouwen uit is, integendeel. Maar omdat Modehuis Sterenborg, dat nog vijftien andere retailfilialen had in Noord-Nederland, deze zomer failliet werd verklaard en in zijn val de bruidswinkel met zich meesleepte. Het is volgens curator Erik Eshuis uitzonderlijk te noemen dat deze collectie aan particulieren wordt aangeboden en niet, zoals gewoonlijk, wordt opgekocht door een handelaar.

Sterenborg was de enige bruidswinkel in het Noorden dat Pronoviasjurken mocht verkopen. ,,Je las op de site: Pronovias: Barcelona, New York, Siddeburen’’, glimlacht Gerdi Sterenborg, terwijl ze nog een Pronovias uit het rek haalt, nu met wel honderd knoopjes op de rug. ,,Dus dan belden de dames uit Amsterdam’’, vervolgt ze. ,,Die zeiden: Siddewat? Waar is dat? Klopt dat wel?’’

Say yes to the dress

En of dat klopte. In dit witte domein ontving Gerdi Sterenborg jarenlang de trouwlustigen met hun zusjes, vriendinnen, moeders, schoonmoeders, die, net als in het tv-programma Say yes to the dress kritisch keken of dit nou De Jurk was. Soms een beetje te kritisch, zegt Sterenborg. ,,Dan zei zo’n moeder: ‘Deze maakt je toch een beetje vol.’ Dat is do-de-lijk. Iedere bruid wil zich goed voelen in haar jurk. Sterk. Zelfverzekerd. En vooral: slank.’’

Collega Maaike Wind is inmiddels vertrokken naar het pasgedeelte, achter de muur, tegenover de zithoek. Er zit iets aarzelends in haar doorgaans zo zelfbewuste tred. ,,Ik was een padvinder, vroeger. Ik heb niks met jurken.’’

Naaldhakschoen

Sterenborg draagt een strapless jurk aan. Ritst dicht. Trekt recht. Klikt een sluier vast. Of collega Wind ook een naaldhakschoentje aan wil? ‘Alsjeblieft niet’ zegt collega Wind.

Blootsvoets schrijdt ze naar de zithoek. Waar ze toch aangenaam getroffen in de spiegel kijkt. ,,Hee. Ik ken mezelf niet... zo.’’

,,Mooi hè’’, zegt Sterenborg met welgevallen.

,,Ik lijk wel een prinses’’, zegt het kersverse model, haar ogen onafgebroken op haar spiegelbeeld gericht. ,,En ik ben helemaal geen prinses. Maar dit is toch wel...goh.’’

Het zwaaneffect

Sterenborg knikt. Dit is waarom vrouwen ‘Ja’ zeggen tegen de Jurk. Verklaart het succes van Amerikaanse tv-series. Dit onomkeerbare een-keer-in-je-leven-gevoel dat vriendinnen doet zuchten en moeders in snikken doet uitbarsten.

Dit zwaaneffect.

Voor de prijs van een eendje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.