Zeldzame vleermuizen in Groningen ongewild in verdrukking door milieuactie Van Mesdag?

Met de beste bedoelingen voor natuur en milieu lampen vervangen, en niet denken aan de gevolgen voor beschermde diersoorten.

Experts zoeken uit of dat momenteel aan de hand is bij de Van Mesdagkliniek in Groningen. Die verving een deel van z’n gele natriumverlichting door duurzame ledlampen. Met wit licht.

Dat schijnt vanaf de muur rond de kliniek op de ‘slotgracht’, een geliefd fourageergebied voor beschermde watervleermuizen. Die kunnen echter niet tegen wit licht.

Nieuwe lampen ‘buitengewoon schadelijk’

De dieren zijn nu nog in winterslaap. ,,Maar het nieuwe licht lijkt ons buitengewoon schadelijk’’, zegt Klarissa Nienhuys van de Vleermuis Werkgroep Groningen. ,,De slotgracht was een van de weinige plekken waar watervleermuizen eten konden verzamelen. Voor de kliniek is energiebesparing begrijpelijk, maar de kleur kan vast anders.’’

Van Mesdag heeft volgens een woordvoerder niet nagedacht over de gevolgen voor de natuur. ,,We zijn vanwege duurzaamheid en milieu overgegaan op ledverlichting.’’

Zoveelste klap?

Als het licht niet snel een andere kleur krijgt, is het een onverwachte nieuwe ‘klap’ voor de vleermuizen in en rond het Sterrebos. Er leven elf soorten. Ze hebben het al jaren zwaar te verduren door ‘aanvallen’ op hun leefgebied: de bouw van DUO, station Europapark, nieuwbouw van Elker, de Zuidelijke Ringweg en de bouw van appartementen aan de Kempkensberg en woonwijk Engelse Park.

Vorig jaar nog werden oude afspraken en regels in het gebied (de provincie moet vleermuizen wettelijk beschermen) aangepast aan de woningbouwplannen - en andersom. De Vleermuis Werkgroep zat erbovenop met handhavingsverzoeken. Die waren mede ingegeven door het recente verdwijnen van de Julianavijver verderop en mislukte maatregelen om de vleermuizen bij het station te beschermen. Er gaat veel mis, ook met verlichting, maar er wordt met man en macht aan gewerkt.

‘Genuanceerd en deskundig onderzoek nodig’

Hoe schadelijk het licht precies is, kan alleen heel genuanceerd en deskundig onderzoek uitwijzen, zegt stadsecoloog Klaas van Nierop van de gemeente Groningen. Hij is bang dat er bij gebouwen wel vaker ongewild wat mis gaat op deze manier.

,,Iedereen is met bezuinigingen en verlichting bezig. Particulieren, maar ook de gemeente, ontwikkelaars en bedrijven. Dan kan er zomaar een volle bak verkeerd licht de natuur in schijnen. Maar het moet duidelijk zijn dat de natuurbeschermingswet altijd moet worden nageleefd.’’

Extreem bijzondere plek

Deze keer gaat het om een extreem bijzondere plek. ,,We hebben de afgelopen jaren heel veel extra werk in het gebied gestoken voor de vleermuizen. Zo is de straatverlichting aangepast (die is amberkleurig, red). Het zou jammer zijn als de Van Mesdag een deuk slaat in die maatregelen. Dan komen we niet verder.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.