Zeldzame zadelrob verhuist naar groot bassin in Pieterburen

De verzwakte zadelrob die een maand geleden is opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen is aan de beterende hand. Het gaat zo goed, dat ze naar het grootste bad van Pieterburen is verhuisd

Iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de rob, kan het dier zien zwemmen via de webcam van het zeehondencentrum .

Medewerkers van het centrum denken ook na over een geschikte manier om het dier weer vrij te laten in een noordelijke zeestroming.

Precies een maand geleden werd de zadelrob, die de naam Harpie heeft gekregen, verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. Deze zadelrob is om onbekende reden uit koers geraakt. Normaal komen deze dieren normaal alleen in Arctische wateren voorkomen. Na enkele dagen strikte quarantaine en enkele weken in een groter bassin is ze goed aan het herstellen.

Zadelrobben zijn gewend aan de uitgestrekte en stille ijsvlaktes van het Arctisch gebied. Ze zijn ze zeer stressgevoelig. Het Zeehondencentrum treft maatregelen om het dier rust te geven.

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere zadel op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom op grote schaal bejaagd in landen als Canada.

menu