Zelf doen: Bier uit eigen keuken

Met een paar grote pannen, een vergiet, een temperatuurmeter en een gistemmer kun je in een paar stappen bier brouwen. Dit zijn ze:

  • De geschrote mout warm je in drie stappen op in een pan met water. Dit heet maischen.
  • Na het maischen wordt het beslag gefilterd door een vergiet en gespoeld met water op een bepaalde temperatuur.
  • Het beslag heet nu wort en dat gaat weer in een pan. De hop wordt toegevoegd. Het geheel moet weer verwarmd worden.
  • De wort moet vervolgens snel afgekoeld worden tot kamertemperatuur.
  • De afgekoelde wort kan in het gistemmertje worden gestort. De gearomatiseerde gist toevoegen, emmer afsluiten en waterslot plaatsen. Dit moet twee weken staan.
  • De laatste fase is het bottelen. Voor het bottelen moet nog een beetje suiker aan het bier worden toegevoegd. Daardoor ontstaat in de fles koolzuur. De gebottelde flessen moeten minstens twee weken rusten en dan kan het bier geconsumeerd worden.
Brouwbroeders. FOTO PEPIJN VAN DEN BROEKE

Lees ook het plusverhaal over de Brouwbroeders 'Bier brouwen is geen rocket science'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.