Zesje voor groen is aanleiding excuses gemeente Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand-Sappemeer verontschuldigt zich op de gemeentelijke website voor het achterstallig onderhoud van het openbaar groen in de gemeente.

'Groener dan gewenst'

De gemeente wordt deze zomer keer op keer benaderd door inwoners met vragen – en vooral ook met klachten – over het gebrek aan groenonderhoud. In een aantal gevallen hebben burgers uit arren moede zelf maar het gereedschap opgepakt om te maaien en snoeien.

Op de website verontschuldigt de gemeente Hoogezand-Sappemeer zich voor de aanblik van het openbaar groen. ,,Het is groen in Hoogezand-Sappemeer, misschien zelfs groener dan gewenst. Wij zijn ons bewust van de achterstanden bij het onderhoud.’’

Bij klachten wordt bezien of de situatie veilig is en voldoet aan het onderhoudsniveau. ,,In dat geval wordt geen actie ondernomen.’’

Het overheersende onderhoudsniveau in Hoogezand-Sappemeer is het basisniveau, vergelijkbaar met een rapportcijfer 6. Voor de rotondes geldt een hoog onderhoudsniveau (8). De gemeente heeft dat onderhoud uitbesteed aan ondernemers, die in ruil daarvoor een reclamebord op de rotonde plaatsen.

Nieuwe manier van werken

De gemeente schrijft de achterstand in het onderhoud toe aan een nieuwe manier van werken voor personeel en aannemers en aan nieuwe wet- en regelgeving over het gebruik van chemische middelen bij onkruidbestrijding.

Zo mag onkruid op wegen, stoepen en pleinen niet meer met chemische middelen worden bestreden. In plaats daarvan moet het worden weggeveegd, geborsteld, weggebrand of op grotere stukken met de bosmaaier gemaaid.

Door deze manier van werken blijven de wortels intact, waardoor het onkruid even zo vlot weer de kop opsteekt. ,,Wij werken hard om het groen en de verharding op basisniveau (rapportcijfer 6) te krijgen.’’

Onderhoud gebeurt bij voorkeur machinaal. Soms moet de finishing touch met de hand worden gedaan en dan kunnen er een paar dagen tussen zitten, waardoor het werk er intussen onafgemaakt uitziet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.