Een groeiende groep 60-minners probeert via het online vaccinatieportaal van het RIVM eerder dan gepland een coronavaccinatie te krijgen. De GGD Groningen roept ze op toch vooral op een uitnodigingsbrief te wachten.

Afgelopen week konden Nederlanders uit geboortejaar 1962 via coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken voor een coronaprik. Komende week kan de groep met als geboortejaar 1963 een afspraak maken. Dat kan ook zonder te wachten op de uitnodigingsbrief.

Daarnaast krijgt iedereen tussen de 18 en 60 jaar die normaal gesproken een griepprik krijgt aangeboden van zijn huisarts als het goed is een uitnodiging in de bus. Dat zijn patiënten met een licht verhoogd medisch risico, zoals astma of diabetes. Op die uitnodiging staat een code waarmee mensen telefonisch of via de website een afspraak kunnen maken.

Verkeerd geboortejaar of voordoen als astmapatiënt

Een deel van de 60-minners gaat het niet snel genoeg. Mensen proberen door een verkeerd geboortejaar in te vullen of door zich voor te doen als diabetes- of astmapatiënt alvast een prikafspraak te krijgen. Het RIVM en de koepelorganisatie GGD GHOR waarschuwen dat deze mensen er alsnog uitgefilterd worden. Ze kunnen weliswaar een afspraak maken maar die wordt later alsnog gecanceld, daarvan krijgen ze dan een telefoontje of een sms. Maar de persoonsgegevens worden ook op de priklocaties gecheckt; er zitten naast de prikkers meestal collega’s achter een laptop de gegevens te controleren.

Toch zijn er voorbeelden van 60-minners zonder medisch risico die zeggen dat ze er tussendoor zijn geglipt. Een deel van de mensen wil nu eenmaal heel graag een prik, reageert een woordvoerder van de GGD Groningen. Maar voordringen is niet de bedoeling stelt de GGD. Vandaar de oproep aan de medisch risicogroep om toch vooral te wachten op een brief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus