Zevenduizend leerkrachten samen bij onderwijsstaking van het Noorden: hoor hier wat ze te zeggen hebben

Zevenduizend leerkrachten in het Noorden kwamen woensdag bij elkaar in Leeuwarden om massaal te laten horen dat ze het zat zijn. Hoor hier wat ze te zeggen hebben.

Marie de Winter (35), Rob Siersema (27) en Paul Middel (51) van Ssbo ‘t Hogeholt in Roden

loading

Paul Middel: „We zijn hier in Leeuwarden omdat het onderwijs wordt verknoeid door de hoge heren van de regering. Die hebben geen idee waar het geld heen moet. Dat moet niet naar ons loon, maar meer meesters en juffen voor de klas. De klassen moeten kleiner. Dan krijgen de kinderen beter onderwijs. En dan zijn de ouders ook tevreden met wat ze bereiken in het leven.”

Jan Post (62), Gre Duursma (61), Lianne Schuiling (37) en Aaltje Luit (58) (vlnr) van Obs Gieten loading

Jan Post: ,,Wij staken vandaag omdat er structureel geïnvesteerd moet worden in het onderwijs om het lerarentekort weg te werken en het beroep aantrekkelijker te maken. Er moeten meer mensen in het onderwijs komen om de werkdruk te verlagen. Het gaat erom dat we de kinderen in de klas beter bedienen.”

Wya Kloosterhuis (42), Ingrid Miedema (44), Marije Wegman (32), Christie van der Spek (35) en Shary Bakker (34) van Cbs Maranatha Winschoten

loading

Wya Kloosterhuis: ,,Wij staan hier voor kwalitatief goed onderwijs. Ik heb een topteam, maar we willen wel graag door. Het zou fijn zijn als we beter gefaciliteerd worden. Dat betekent meer handen in de klas. We hebben veel kinderen met speciale problemen. Met een gemiddelde omvang van 28 leerlingen zijn de klassen ook te groot. De nadruk ligt veel te veel op ons salaris, maar wij willen ons beroep gewoon goed uitoefenen.”

Jolanda Zomer (36) en Bart van Bergen (36) van Obs De Poolster in Nieuw-Roden

loading

Bart van Bergen: ,,We staan hier voor de toekomst van het onderwijs. Met het bestaande en toekomstige lerarentekort ziet het er niet best uit. Het is belangrijk dat ons beroep aantrekkelijker wordt gemaakt. Dat zit hem niet alleen in meer geld, maar ook in de opleiding. Onnodig veel mannen haken voortijdig af. Daar moet meer aandacht voor komen. We hebben het mooiste beroep van de wereld. Dat willen we graag zo houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Aanrader van de redactie