De teller voor deelname aan de meetactie ‘Onze Lucht’ van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Forum Groningen staat op ruim zevenhonderd. ,,We zitten verspreid in de drie noordelijke provincies, maar we hebben nog wel een aantal lege plekken, vooral in Drenthe’’, zegt woordvoerder Theo Jurriëns van de RUG.

Het doel van het project is dat zogeheten burgerwetenschappers met de zelfgebouwde sensoren de luchtkwaliteit in hun omgeving meten. Jurriëns: ,,We hopen op elfhonderd deelnemers, maar nog niet alle gemeenten hebben een bijdrage toegezegd.’’

Kan ik ook nog meedoen? Jazeker

Deelname is niet gratis, een sensor kost maximaal 25 euro. Deelnemende gemeenten betalen de rest van het bedrag. 26 gemeenten doen hier aan. Jurriëns: ,,De gemeente Noordenveld heeft er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat ook een aantal scholen aan het project gaan meedoen. We wachten nog op een reactie van de provincies Groningen en Drenthe.’’

Kink in de kabel door corona

Corona zorgt echter – ook hier – voor een kink in de kabel. ,,Het was de bedoeling dat de sensoren via bibliotheken werden verspreid. Hier waren ook workshops gepland om de deelnemers te laten zien hoe de sensoren in elkaar moeten worden gezet. Maar vanwege de laatste maatregelen kan dit niet doorgaan. We hebben daarom voor een handleiding gezorgd en er is een filmpje met uitleg beschikbaar.’’ Het streven is dat het meten eind deze maand van start gaat.

Het voornaamste doel van ‘Onze Lucht’ is het stimuleren van de bevolking zelf met wetenschap en techniek aan de slag te gaan. Het is onderdeel van ‘CurioUs?’, een nieuw initiatief van Science LinX (RUG, Faculty of Science and Engineering), Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen. Kern is de eerste Meet-o-theek van Nederland, die op 14 november in het Smartlab van Forum Groningen wordt geopend. Bezoekers kunnen hier meetapparatuur lenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen