Zevenhuizen trots op vernieuwde witte kerk

Met recht is de 600 leden tellende protestantse gemeente in Zevenhuizen trots op haar nieuwe behuizing. Zo’n mooi en vooral transparant gebouw had niet tot stand kunnen komen zonder de inzet van de vele vrijwilligers uit de eigen gemeente.

Van buiten oogt de uit 1835 daterende witte kerk van Zevenhuizen nog als vanouds. Maar van binnen onderging het gebouw afgelopen jaar een ware metamorfose. Kerkenraadsvoorzitter Gauke Poelman (links op de foto in de kerkzaal) en kerkrentmeester Jenne Hummel - het opperhoofd bij de verbouw - tonen vol trots het resultaat. ,,Als aannemers van buiten de verbouwing hadden uitgevoerd, hadden we een miljoen euro moeten neertellen. Dankzij een legertje van vrijwilligers waarover we konden beschikbaar, konden we de klus voor een slordige zes ton klaren.’’

Hemelsblauw plafond

De kerkzaal is helemaal gemoderniseerd. De langgerekte kerkbanken zijn vervangen door comfortabele stoelen. De kansel die is weggebroken, maakte plaats voor een eigentijdse liturgische tafel. Verder werd den nieuw kerkorgel aangeschaft. En de kleurstelling is drastisch veranderd. Het rood dat voorheen dominant was, is omgezet in lichte tinten. En het kerkplafond is - o hoe toepasselijk voor een kerkgebouw - uitgevoerd in hemelsblauw.

Ook de ontvangstentree van de kerk is helemaal nieuw met rechtstreeks zicht op het nieuwe stenen buitenterras aan de achterkant van het gebouw. Wie linksaf slaat, komt in de kerkzaal. Rechts bevindt zich de nieuwe gemeenschapsruimte die tachtig tot honderd mensen kan herbergen.

Aula

De gemeenschapsruimte, voorzien van een professionele keuken, is verrezen op de plek van de voormalige pastorie. Op de begane grond bevindt zich verder nog de aula die eerder onderdeel was van het kerkgebouw De Anker aan de overkant van de weg. De protestantse gemeente heeft de voormalige gereformeerde kerk overgedragen aan stichting Vredewold in Leek die hier seniorenappartementen gaat bouwen.

De vergaderruimtes in het nieuwe gebouw zijn ingericht op de eerste verdieping met een royaal onderkomen voor de jeugd en een spreekkamer voor de dominee. De verbouwing is uitgevoerd naar een ontwerp van de hand van de Tolberter architect Klaas de Jong die ook de vernieuwde Postwagen in zijn eigen woonplaats ontwierp. In zijn schetsontwerp stelde hij de historische witte kerk centraal. De architect zorgde ervoor dat het exterieur van de nieuwbouw qua vormgeving ondergeschikt bleef aan de oude kerk.

Gereduceerd tarief

De verbouw werd uitgevoerd door een tiental zzp’ers. Als lid van de kerkelijke gemeente werkten zij tegen sterk gereduceerd tarief. Deze vaklui werden bijgestaan door ruim honderd vrijwilligers die door weer andere gemeenteleden dagelijks van een natje en droogje werden voorzien.

Waar vooral niet op is bezuinigd, is op licht en geluid. ,,De nieuwe installatie kostte een halve ton’’, rekent kerkrentmeester Hummel voor. De inzet van alle vrijwilligers leidde volgens hem tot een groot gevoel van onderlinge saamhorigheid in de gemeente: ,,Voorheen zei ik mijn mede-kerkgangers op zondag ‘goeiendag’. Nu sla ik ze op de schouwer en wil weten hoe het met ze is.’’

Avondmaalstafel

Alle zestig voormalige kerkbanken kregen volgens Poelman een goede nieuwe bestemming. ,,Ze staan nu in tuinen en keukens bij particulieren.’’ Om er met een lichte vorm van ironie aan te voegen: ,,Die banken worden nu heel wat intensiever gebruikt dan voorheen in de kerk het geval was.’’ De oude avondmaalstafel kreeg een ‘tweede leven’ op camping Aan de Bosrand van Jacob Kramer en Frouktje Kramer-Flonk in Zevenhuizen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.