Ziekenhuistarieven zijn bekend, en nu?

Zorgverzekeraar CZ heeft bekendgemaakt hoe duur behandelingen in het ziekenhuis zijn. Maar wat kun je als patiënt met die informatie?

Het openbaar maken van de tariefafspraken van de ziekenhuizen met zorgverzekeraar CZ is ,,een goede stap voorwaarts”. Dat vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). ,,Het is belangrijk dat verzekerden nu inzicht hebben in de kosten van ziekenhuisbehandelingen”, meldt de toezichthouder.

Beter vergelijken

Ook de Consumentenbond is een groot voorstander van de openbaarmaking van de ziekenhuistarieven. De belangenclub wil dat alle zorgverzekeraars het voorbeeld van CZ volgen, opdat je ze beter kunt vergelijken. De Consumentenbond adviseert goed naar de tarieven te kijken, want iedereen betaalt een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat kun je bovendien verhogen tot maximaal 885 euro (om je maandelijkse zorgkosten te drukken), dus loont het voor de portemonnee om de goedkoopste behandeling te kiezen.

De lijst zegt echter niets over de kwaliteit van de zorg, wat voor veel patiënten ook een belangrijke overweging zal zijn. Stel dat je op grond van de prijs voor een ziekenhuis kiest dat een behandeling voor weinig uitvoert en je krijgt complicaties; dan stijgen de kosten alsnog. ,,Ik kan hier niets mee en de patiënt ook niet”, zegt SP’er Renske Leijten. ,,Een inwoner van Goes gaat echt niet naar Delft omdat de zorg daar een paar tientjes goedkoper is. En prijzen zeggen geen zier over de kwaliteit van zorg.”

Specifieke zorg

De grote prijsverschillen tussen de ziekenhuizen hebben vooral te maken met de specifieke zorg die ieder ziekenhuis denkt te kunnen leveren met de inzet van specialisten en de kosten die daaraan kleven.

Daarnaast is een gouden regel in de zorg: hoe vaker een ziekenhuis een gespecialiseerde ingreep verricht, hoe beter de behandeling uitpakt. Zo’n ziekenhuis met een uitstekende reputatie kan bij een verzekeraar hogere tarieven eisen.

De echte prijs voor een behandeling is lastig te bepalen. Naast de kosten voor personeel en materialen en verschillen in geleverde zorg is die prijs vooral het resultaat van onderhandelingen met de zorgverzekeraar. Daarbij geldt simpelweg het marktprincipe: hoe meer volume, hoe lager de prijs.

,,Deze lijst wordt te gemakkelijk gebruikt om weer eens schande te roepen, nu over de prijsverschillen”, vindt chirurg en hoogleraar Kwaliteit van Zorg Job Kievit. ,,Dat creëert alleen maar onrust onder patiënten, terwijl er een wereld van verschil zit tussen de tarieven en de daadwerkelijke kosten, en ook nog eens tussen behandeling van patiënten met simpelere en complexere problemen binnen één ziektebeeld. Heel veel ziekenhuizen zijn nu ook aan het bekijken wat een behandeling écht kost, zodat ze niet meer te veel rekenen of op een patiënt juist financieel toeleggen.”

Meer informatie

De grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis is ook van plan om de tarieven bekend te maken, maar wil daar informatie over de kwaliteit van de zorg bij leveren.

VGZ en Menzis overwegen nog of ze de tarieven bekend zullen maken. Hun klanten kunnen al wel telefonisch de prijzen opvragen van specifieke behandelingen.

DSW ziet niks in openbaarmaking. ,,Ik wil niet nog meer verwarring zaaien dan er al is’’, zegt directeur Chris Oomen. ,,Ik wil best transparant zijn, maar patiënten moeten er wel iets aan hebben. Ik vraag me af of mensen kilometers gaan reizen voor een goedkopere behandeling.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.