Ziekenhuizen in Drenthe, Groningen en Friesland vergroten ic-capaciteit voor coronapatiënten. Reguliere zorg blijft afgeschaald

Noordelijke ziekenhuizen schroeven de capaciteit op de ic voor Covid-patiënten op. FOTO ANTON KAPPERS

De negen noordelijke ziekenhuizen schalen hun gezamenlijke capaciteit voor coronapatiënten op de intensive care op. Dat melden ze via een persbericht van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN). Om hoeveel bedden het gaat kan het netwerk nog niet zeggen.

Landelijk wordt de ic-capaciteit voor Covid-patiënten verhoogd van 1350 naar 1450 bedden, een toename van een kleine 10 procent. Om de landelijke druk op de ziekenhuisbedden te blijven verdelen, vergroten ook de noordelijke ziekenhuizen hun capaciteit, licht AZNN-woordvoerder Hennie Hoogeveen toe.

Met hoeveel bedden of welk percentage kan nog niet gezegd worden. Ook de huidige capaciteit aan ic-bedden voor Covid-patiënten in het Noorden kan op dit moment niet worden gemeld door het AZNN.

Reguliere zorg blijft afgeschaald

De reguliere zorg (zoals knie- en liesproblemen die niet direct risico brengen op grote gezondheidsschade) blijft afgeschaald. Spoedzorg en zorg voor gezondheidsklachten die binnen zes weken tot levensbedreigende situaties kunnen leiden, kunnen in alle ziekenhuizen nog gegeven worden. De druk is wel hoog, bericht het AZNN.

Op het meest recent gedeelde meetmoment, afgelopen dinsdag, lagen er 52 Covid-patiënten op een ic-bed in een noordelijk ziekenhuis. Dat waren er zes meer dan drie dagen eerder. De bezetting van Covid-patiënten op de ic van buiten het Noorden nam in die periode toe van vier naar negen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Medisch / Zorg