Ziekenhuizen in Groningen, Assen en Leeuwarden beginnen vandaag met vaccineren

Het vaccineren in Nederland start woensdag. Foto: Marcel Jurian de Jong

De ziekenhuizen UMCG, WZA en MCL beginnen woensdag met de vaccinatie van kritisch zorgpersoneel. Andere noordelijke ziekenhuizen volgen in de dagen daarna.

Woensdagochtend komen de eerste coronavaccins aan bij het UMCG in Groningen. Het gaat om 195 flacons waaruit 5 vaccins per stuk gehaald kunnen worden. Vanuit het UMCG worden de vaccins verdeeld over de andere noordelijke ziekenhuizen.

Onmisbaar

De eerste prik in het UMCG wordt gezet om drie uur ‘s middags, na afloop van de dagdienst. Alleen een deel van het kritisch zorgpersoneel van de intensive care, de spoedeisende hulp en de ambulancediensten komt in aanmerking voor deze eerste vaccinatieronde. Het gaat om mensen die onmisbaar zijn in de acute zorg en de zorg voor Covid-patiënten. Deze volgorde is landelijk bepaald.

Vaccinatie is vrijwillig. Hoeveel medewerkers zich daadwerkelijk zal vaccineren is nog onbekend. De verwachting is dat de bereidheid vooral bij personeel dat direct met Covid-patiënten werkt, hoog is.

Ontdooid

Het vaccin wordt ontdooid aangeleverd bij het UMCG en is vijf dagen houdbaar. Het vaccineren zal tot in het weekend doorgaan. In totaal zijn voor het noorden 3400 doses besteld. Over drie weken krijgen zij een tweede prik, daarna is de werking van het Pfizer-vaccin voor 95 procent effectief.

Vaccinatie van het zorgpersoneel is mogelijk gemaakt na druk van IC-arts Diederik Gommers en de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Eerst wilde minister De Jonge de verpleeghuizen voorrang geven, maar de druk in de acute zorg is zo hoog dat De Jonge afgelopen weekend toch overstag ging. Ook de verpleeghuizen beginnen woensdag met vaccineren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen