Zijn de monumenten weer goed voor een miljoen bezoekers?

,,Veel mensen denken dat ze hun stad of hun omgeving heel goed kennen. Dat blijkt vaak een misvatting.” Rita Overbeek, coördinator van de Open Monumentendag namens de gemeente Groningen, weet dat mensen tijdens elke editie weer iets nieuws leren van hun eigen omgeving.

Zaterdag en zondag vindt in het hele land de 21e editie van de Open Monumentendag plaats. Het evenement, waarbij soms deuren open gaan die anders gesloten blijven, heeft na al die jaren nog steeds een functie, vindt Overbeek.

En niet alleen omdat de bezoekers - vorig jaar werden de verschillende monumenten in heel Nederland door liefst een miljoen mensen bezocht - nieuwe inzichten opdoen. ,Er komen steeds nieuwe monumenten bij. Uit landelijke onderzoeken blijkt het publiek de aanwezigheid van monumenten in de eigen omgeving erg waardeert.” Bijna negen op de tien mensen vindt dat een monument een positieve invloed heeft op de aantrekkingskracht van een stad of dorp.

Symbolen en iconen

De manifestatie is deze keer opgehangen aan het thema ‘symbolen en iconen’. Die thema’s worden landelijk gekozen en maken het regionale organisatoren wel eens moeilijk. ,,Het wordt steeds lastiger om daar invulling aan te geven”, erkent Overbeek. ,,Je hoeft je als lokale organisatie niet aan het thema te houden, maar het is wel makkelijk meeliften met de landelijke publiciteit.” Want al met al is vergt de organisatie van alle activiteiten al mankracht genoeg. In de stad Groningen alleen al zijn al snel een paar honderd vrijwilligers betrokken bij het evenement.

Er wordt creatief en soepel met het thema omgegaan, verklapt ze. ,,Je hoeft het niet te letterlijk te nemen. De Martinitoren doet zoals elk jaar mee aan de monumentendag. Dat is een icoon van Groningen.” Het Wall House, een ontwerp van kunstenaar John Hejduk, is dit weekeinde te bezoeken. ,,Een icoon van de moderne architectuur.”

Steeds meer studenten

Met een overvol programma verspreid over twee dagen, dreigt het gevaar dat dat de belangstellenden verzuipen in het aanbod. Volgens Overbeek valt dat wel mee. ,,Het aanbod is inderdaad groot. Het vaste publiek zit al dagen uit te zoeken en te plannen welke route ze willen volgen of met welke rondleiding ze mee willen.” Dat wil niet zeggen dat Overbeek elk jaar dezelfde gezichten ziet. ,,Nee, er komen steeds meer mensen uit de Randstad die een weekendje Groningen doen en er doen steeds meer buitenlandse studenten aan de monumentendag mee. We hebben daarom dit jaar voor het eerst een Engelstalige folder gemaakt.”

Overbeek heeft de blik al naar voren gericht. Volgens jaar vindt het monumentenweekeinde plaats met als thema ‘boeren, burgers en buitenlui’. ,,Daar kunnen we wel wat mee. We denken nu al aan het opzetten van leuke routes langs boerderijen.” Monumentale exemplaren, dat spreekt.

Wat is er te doen in Groningen en Drenthe?

Het aanbod aan activiteiten tijdens open Monumentendag is overweldigend groot. Hieronder een kleine selectie van bijzondere activiteiten in de provincies Groningen en Drenthe.

Groningen

De gemeente houdt een aantal wandelingen langs historische stucplafonds in panden die voor publiek niet zo snel te bezoeken zijn. De plafonds zijn vaak versierd met bijzondere ornamenten, figuurtjes en symbolen. Daarnaast zijn er rondleidingen langs de historische ijzerconstructies van de perronkappen op het Groninger Hoofdstation, door een van de oudste huizen van de stad en langs bijzondere kunst op straat.

De belangrijkste historische gebouwen in en buiten de stad zijn open voor het publiek. Nieuw dit jaar zijn pakhuis Libau en het Wall House dat op zaterdag voor het eerst sinds lange tijd haar deuren opent voor het publiek.

Nieuw Beerta

In de kerk van Nieuw Beerta is een expositie te zien over drie heren uit de familie Zijlker in de tweede helft van de negentiende eeuw. Aeilko Zijlker ontdekte op Sumatra ruwe olie, startte een raffinaderij en is daarmee de grondlegger van het huidige Koninklijke Shell. Zijn broer Derk was in Winschoten invloedrijk jurist en parlementslid in de Tweede Kamer. Hun vader Jan Freerk Zijlker was herenboer in Nieuw Beerta, lokaal politicus en parlementslid in de Tweede Kamer in de tijd van Thorbecke.

Waddenkust

Kerken, uitkijktorens en kerkhoven in Hornhuizen, Wierhuizen, Breede, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Nieuw Beerta en Oldenzijl/Oosternieland zijn de te bezoeken. Vanaf de torens kan over zee en land gekeken worden.

Oude Pekela

Bij Siepco aan de Hendrik Westerstraat 20, een instantie voor behoud van het plaatselijke industrieel erfgoed, wordt zaterdagmiddag een eerbetoon gebracht aan alle mensen die in de (stro)kartonindustrie hebben gewerkt. Er wordt een monumentaal paneel onthuld.

Stadskanaal

In de R.K. kerk aan de Poststraat is een tentoonstelling te zien van Iconen. In de Semsstraatkerk wordt verteld over Bijbelse en kerkelijke symboliek.

Termunterzijl

Het gemaal Cremer op zondag van 13 tot 17 uur open, de motoren draaien. Het visserijmuseum is open.

Gemaal Cremer. FOTO Archief DvhN

Assen

Ervaar rijden in een ‘boevenbus’ in de Johan Willem Frisokazerne. Uitleg wordt gegeven over de drie kazernegebouwen. In het Drents Archief, Brink 4 (ingang museumlaantje) kan oorspronkelijk beeld van Bartje - het icoon van Drenthe - en het origineel manuscript Anne de Vries bezichtigd worden. Bij Huize Overcingel aan Oostersingel 27 worden rondleiden over het landgoed om 11, 13 en en 15 uur. In het Drents museum zijn meerdere rondleidingen over de symbolen die het voormalig provinciehuis haar uitstraling gaven. Bij de Rechtbank en het voormalig Huis van Bewaring aan Brinkstraat 4 zijn meerdere rondleidingen.

Ruinen

Het huisje op de Benderse Berg op het Dwingelderveld is zaterdag en zondag te bezoeken tussen 11 en 16 uur. Normaal gesproken is het huisje niet toegankelijk. .Anne de Vries schreef er één van zijn boeken.

Hooghalen

Landgoed Hiemstrastate is zaterdag en zondag te bezichtigen. In 1968 door mej. G. Hiemstra en B. Hiemstra aan Natuurmonumenten nagelaten. Hiemstrastate is rond 1900 aangelegd op de voormalige heidegronden. Het landgoedkarakter wordt bepaald door een rechtlijnige lanenstructuur en het in 1922 in opdracht van de industrieel A.M. van Dusseldorp door architect Brinkman gebouwde landhuis Dennenrode.

Schoonoord

In de Nederlands Hervormde kerk is zaterdag tussen 9.30 en 17 uur een fototentoonstelling te zien van over 150 jaar kerkgebouw, 160 jaar kerkgemeente en van predikanten die ooit in Schoonoord aanwezig waren. Ook foto’s van waterstaatskerken zijn te zien.

Meppen

Frensenhoes. FOTO: JAN ANNINGA
 

In het 100 jaar oude Frensenhoes in Meppen zijn zaterdag diverse activiteiten. Een man uit Mantinge komt met 100 jaar oude fietsen die gerestaureerd zijn. Een houtbewerker geeft demonstraties houtsnijwerk.

Echten

In Huize Echten aan de Zuidwolderweg 1 worden zaterdag tussen worden 10.30 uur tot 16.00 uur doorlopend rondleidingen gegeven. Tegenover Huize Echten wordt op deze dag de jaarlijkse Bellemarkt gehouden.

Het volledige programma kan hier worden gevonden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.