Zitting over ombouw zuidelijke ringweg van start

In Den Haag is bij de Raad van State een nieuwe zitting begonnen over de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. Tegenstanders vechten ook de veranderingen aan het plan aan.

De Raad van State gaat diep in op alle bezwaren en opmerkingen in. Veel aandacht voor het plan van de Stichting Leefbaar Zuidelijke Ringweg. Zij hebben een ingenieursbureau in de arm genomen om aan te tonen dat de fietstunnel bij de Papiermolen ook in de toekomst in de ringweg kan blijven liggen. Naar verwachting duurt de zitting nog de hele middag.

Rijkswaterstaat veranderde het plan omdat de Raad van State het vorig jaar op vijf onderdelen afkeurde. Dat gebeurde in een zogenaamd tussenbesluit waardoor gaf Rijkswaterstaat kreeg de kans fouten te herstellen.

De kritiek ging onder meer over de omgang met beschermde vleermuissoorten en de verkeersveiligheid. Voor de ombouw van de weg, die daarbij geheel ongelijkvloers moet worden, is bijna 700 miljoen euro beschikbaar.

De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. Tegenstanders vinden de plannen ondeugdelijk omdat er door het verdwijnen van op- en afritten veel meer verkeer door de omliggende wijken moet.

Officieel is de minister van Infrastructuur en Milieu gedagvaard omdat Rijkswaterstaat eigenaar is van de A7/N7 en de A28. De dienst is voor de procedures verantwoordelijk binnen de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid. Daarvan is gedeputeerde Fleur Gräper namens de provincie voorzitter. De gemeente Groningen zit er ook in.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.