Zo controleer je of je balkon of galerij veilig is

In Groningen kwam een balkon van de gevel van een flat. De Vereniging Eigen Huis geeft tips om te controleren of het nog wel veilig is op het balkon

Een oogje in het zeil houden op het balkon, waarom?

Onveilige balkons komen vooral voor bij flatgebouwen die tussen 1945 en 1975 zijn gebouwd. De betonkwaliteit was minder goed dan tegenwoordig.

Balkon valt van flat Westindischekade Groningen (update: alle balkons op slot en gestut)
Lees verder

Roest of lekkage? alarm!

Zijn er roest- of lekkageplekken op of onder het balkon te zien? Alarm! Dit zijn signalen dat de betonnen balkonvloer is aangetast. Doorsijpelend water kan de bewapening aantasten waardoor de draagkracht minder wordt. Een onderzoek door een specialist wordt aangeraden.

Scheuren in een uitkragend balkon? Opgepast!

Een uitkragend balkon loopt van de binnenvloer van de woning door naar buiten. Onder de balkonvloer zit geen extra ondersteuning. Zitten er scheuren in? Is de aansluiting met de gevel niet helemaal strak? Dat zijn signalen dat de conditie van het balkon niet meer optimaal is.

Let op de afvoer van water

Regenwater kan in de balkonconstructie trekken en schade veroorzaken. Hou de afvoer of goten in de buurt van het balkon in de gaten.

Bijhouden is ellende voorkomen

Ook al is het balkon ooit opgeknapt of voorzien van een nieuwe coating, dan blijft het zaak het balkon is de gaten te houden. Tijdig klein leed signaleren kan later groter ongemak voorkomen.

Het balkon is geen opslagplaats

De was drogen op het balkon moet kunnen. Het balkon is echter geen opslagplaats voor zware materialen. Forse bloembakken aan de rand van het balkon maken het risico op schade groter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.