Zo kun jij de ideale 4Mijl lopen: de cijfers onthullen het geheim

Hoe moeten de deelnemers aan de 4Mijl hun race opbouwen om zo snel mogelijk aan de finish te komen?

Is het verstandig om lekker snel van start te gaan en dan maar te zien waar het schip strandt? Of moet je juist rustig aan beginnen en later pas versnellen?

Rustig aan beginnen is beste sleutel tot succes, zo leert een data-analyse die DvhN maakte van de tijden van alle deelnemers aan een eerdere editie van de 4Mijl.

De eindtijden en tussentijden van ruim achttienduizend lopers onthulden een niet te logenstraffen patroon: de achtduizend deelnemers die hun krachten in het eerste deel van de race spaarden, arriveerden gemiddeld een minuut eerder op de Vismarkt dan de lopers die er van meet af aan flink de pas in zetten.

Welke 4 Mijl-loper verdient een aanmoediging? Maak hier je eigen spandoek
Lees verder

Lekker knallen

De snelle starters moesten hun enthousiaste vertrek veelal bekopen met een terugslag in het tweede deel van de koers. Zij vormen het levende bewijs van de stelling dat hardlopers doodlopers zijn. De lopers die iets rustiger van start gingen hielden voldoende energie over om in het tweede deel van de race lekker te knallen.

De slechtste manier om je race in te delen is vlak lopen, zoals sporters dat noemen. De deelnemers die het eerste en tweede deel van het parcours aflegden in ongeveer hetzelfde tempo scoorden gemiddeld de slechtste eindtijden.

Simpel devies

Het klinkt misschien verstandig om je krachten gelijkmatig te verdelen over de hele race, maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Sven Kramer rijdt zijn tien kilometer op de schaats bij voorkeur supervlak in 25 rondjes van 30 seconden blank, maar de deelnemers aan de 4Mijl zijn geen schaatsers. Voor hen geldt een simpel devies: kalm aan beginnen, dan breekt het lijntje niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.