Zo lokken Groningse studentenverenigingen KEI-kinderen binnen

Van bierkrattenmuren tot jamsessies. De zeven grootste studentenverenigingen in Groningen zetten tijdens de KEI-week hun beste beentje voor om nieuwe leden te werven.

In het pand van Unitas S.G. wordt druk geklust. Alles moet er tiptop uitzien voor de studenten die een bezoek komen brengen tijdens de introductieweek. Op de achtergrond klinkt het brandalarm. „Die moet ook worden getest voor de KEI-week”, zegt Maaike van der Veen van Unitas. „De KEI-week is heel gezellig. Vijfdejaars die al lang niet meer actief lid zijn komen zelfs terug omdat de sfeer altijd zo goed is.”

De KEI-week is voor de verenigingen het moment om reclame te maken. Nieuwe studenten worden vaak lid van een studentenvereniging om snel vrienden te maken.

Bestuursbeurs

Voor F.J.J. Bernlef, de studentenvereniging voor Friese studenten, is de week helemaal belangrijk. „We zitten nu net iets onder de 150 leden en we krijgen daarom geen bestuursbeurs. We willen graag groeien en de KEI-week is de grootste ledentrekker”, zegt secretaris Teunia Stilma.

„We doen mee met alle activiteiten van de KEI en we hebben banners aan de buitenkant van ons pand gehangen.”

Kijkje nemen

Tijdens de KEI-week laten verenigingen hun gezicht zien op de informatiemarkt, bij het lustrumfestival bij Kardinge en tijdens de spectaculaire KEI-parade. De deuren van de panden en sociëteiten staan heel de week open zodat KEI-kinderen rustig een kijkje kunnen nemen.

Bij Dizkartes worden leden gevraagd aanwezig te zijn zodat KEI-lopers met al hun vragen bij de ervaren studenten terecht kunnen.

Snapchat

Sociale media zijn heel belangrijk. „We houden Snapchat, Instagram en Facebook netjes bij. Elke dag komen er sfeerimpressies, aftermovies en foto’s online op de pagina’s van Albertus”, zegt Liza de Vos. „En we plaatsen wat er allemaal te doen is.”

Bij de sociëteit staan de zitzakken heel de week voor de deur om ook offline bereikbaar te zijn.

Jamsessies

Ganymedes pakt het een beetje anders aan. Daar zijn feestjes, maar ook rustigere activiteiten. „We organiseren jamsessies waar mensen gewoon lekker rondhangen. Zo leren ze elkaar kennen zonder over de muziek heen te schreeuwen”, vertelt Paula Bultstra.

De lgbt-vereniging heeft veel internationale leden. Voor sommigen van hen is het de eerste keer dat ze in aanraking komen met een groep als dit. „Dat is heel spannend, dus het is fijn als dat in een wat rustigere omgeving gebeurt.”

Bierkratten

Het pand van Cleopatra is tijdens de KEI-week altijd uitbundig versierd met bierkratten om zo de nieuwe studenten naar binnen te lokken.

„De kratjesmuur is dit jaar groen in plaats van blauw”, zegt Lola Kraan. „In de nacht van vrijdag op zaterdag is het hopelijk klaar en dan is ons pand weer makkelijk te herkennen vanaf de buitenkant.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.