Is meer wandelen een van jouw goede voornemens voor 2021? Weet waar je aan begint, want zo raakte ik verslaafd aan mijn stappenteller

Foto: Shutterstock

Britse onderzoekers waarschuwden onlangs voor de verslavende werking van stappentellers. Vooral vrouwen dreigen geobsedeerd te raken. Verslaggever Ernst Slagter is sinds corona ook de klos.

Het is vrijwel elke avond raak. Als vriendin in de woonkamer begint te gapen, stel ik voor om nog even naar de supermarkt te wandelen. Het schijnt evolutionair bepaald te zijn dat vrouwen met hun ogen rollen om hun afkeuring te laten blijken. Ik kan dat voorzichtig beamen.

Vriendin heeft een super-de-luxe FitBit om haar pols, waarmee ze zelfs haar hartslag en slaapritme kan meten. Zo ver ben ik (nog) niet. Maar ik heb wel een iPhone in mijn broekzak. Die kan ook stappen tellen. En dat heb ik geweten.

'Door alles te tracken, raak je verslaafd aan beweging'

,,Door alles te tracken, raak je verslaafd aan beweging. Met name vrouwen kunnen zichzelf daardoor sociaal isoleren van vrienden en familie", citeerde de BBC uit een Brits onderzoek.

Dat zou komen doordat mensen hun telefoon of horloge doorlopend in de gaten houden en onrustig worden als ze te lang niet in beweging zijn.

Nou ja, dat sociale isolement was er door corona toch al. Geen probleem. En toeval of niet: vanaf het moment dat het virus voet aan de grond kreeg in Nederland, ging ik steeds uitgebreider aan de wandel.

Waar de teller in maart nog op een gemiddelde van 13.795 stappen bleef steken, was een dag in april al goed voor 17.036 stappen. In juni stond het gemiddelde op 19.637 en augustus spande tot nu toe de kroon: 20.867 stappen per dag.

loading

Wat je er aan hebt? Niets. Sterker nog: uit een ander Brits onderzoek blijkt het een mythe te zijn dat een gemiddelde van 10.000 stappen per dag het grote geheim is om gezond te blijven.

De onderzoekers volgden het loopgedrag van 18.000 vrouwen van 62 jaar en ouder vier jaar lang op de voet. Als je gemiddeld 4.400 stappen per dag zet, slinkt het risico op een vroegtijdige dood met maar liefst 41 procent. Maar dat percentage wordt al na 7.500 stappen flink kleiner.

Om bij terugkerende uitgebreide wandelingen nog maar te zwijgen over de negatieve effecten op heupen, knieën of voeten.

Meewarige blik van vriendin

Dat had ik misschien moeten weten toen ik op 19 september een dagrecord van 28.034 stappen noteerde. De meewarige blik die ik van vriendin kreeg toen ik juichend binnen kwam, staat me nog helder voor de geest. Haar ogen rolden uiteraard ook weer.

Ik kon het dagrecord niettemin goed gebruiken, omdat september tot dat moment bepaald geen goede maand was voor de stappenteller. Op 10 september, de dag van de geboorte van onze zoon, zette ik slechts 4.205 stappen.

Ik liep die dag als een kip zonder kop in het rond en was continu mijn telefoon kwijt. Vandaar. Het was ondanks alles uiteraard wel de mooiste dag van mijn leven.

loading

Een verslaving. Dat is het. Liever dit dan grijpen naar de fles of een vaste zitplaats achter een fruitautomaat, houd ik vriendin voor. Daar is ze het dan wel weer mee eens.

Een en ander loopt inmiddels wel behoorlijk uit de hand. Als ik de voordeur achter me dicht heb geslagen en pas twee straten verderop besef dat ik mijn telefoon ben vergeten, maak ik rechtsomkeert. Niet per se om bij noodgevallen bereikbaar te zijn voor het thuisfront - da's natuurlijk wel mooi meegenomen - maar eerst en vooral om geen stappen te 'verspillen'.

Gelukkig kan het kan altijd erger. De Engelse Pauline Craven-Lee zette op een dag eens 68.000 stappen -  al met al zo'n 41 kilometer -  lees ik in de Daily Mail . Zo gek ben ik natuurlijk niet.

Alhoewel, het is de tijd van de goede voornemens. Als je 1000 stappen per 10 minuten rekent, zou ik er iets langer dan 11 uur over doen. En we hebben op nieuwjaarsdag weinig plannen.

Ik zie vriendins ogen alweer rollen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen