Remus-onderwaterdrones. Foto Defensie

Zo speurt de onderwaterdrone naar het vermiste Duitse meisje in het zoekgebied bij Ameland

Remus-onderwaterdrones. Foto Defensie

Een onderwaterdrone is sinds maandagmiddag onderdeel van de grote zoekactie naar een Duits meisje dat zaterdagavond bij Ameland in zee verdween. Dat gebeurt systematisch.

Wat voor drone is het?

Het gaat om een zogeheten Remus-onderwaterdrone, een torpedovormig vaartuig van ongeveer 2 meter lang, vertelt woordvoerder Alex Kranenburg van Defensie. ,,Het is een langwerpig ding, met aan de achterkant vier vinnetjes en een schroefje.’’

Wat is de functie van de vaartuigen?

Oorspronkelijk schafte Defensie de onbemande vaartuigen aan voor de jacht op mijnen. Maar ze worden ook gebruikt om bewijsmateriaal in strafzaken te verzamelen, bijvoorbeeld wapens of mobiele telefoons. Ook bij de zoektocht naar containers die de MSC Zoe op de Noordzee verloor leverde Defensie ermee een bijdrage.

Wat doet deze drone?

Op de Remus wordt een zoekgebied ingesteld, waarna duikers hem te water laten. De drone maakt vervolgens sonarbeelden van de situatie onder de zeespiegel. Door middel van sweeps , heen en weer varen, wordt het gebied systematisch in kaart gebracht. ,,Hij zoekt daarbij de zeebodem af, maar alles onder de waterlijn komt hij tegen.’’

Wat gebeurt er als de drone klaar is met varen?

Dan kunnen de duikers de sonarbeelden nakijken op onregelmatigheden, ‘contacten’ genoemd. Als die er zijn, gaan de duikers te water om handmatig te onderzoeken wat er in de zee ligt. De zoekgebieden bij Ameland zijn zo groot dat de drone meerdere uren achter elkaar vaart, aldus Kranenburg.

De onderwaterdrones van Defensie worden wel vaker ingezet om vermiste personen op te sporen. Zo werd onlangs nog naar een vermiste surfer gezocht bij Scheveningen.

Hoe lang gaat de zoekactie door?

Behalve Defensie waren dinsdag ook politie, KNRM en Kustwacht nog steeds betrokken bij de zoekactie. Politiewoordvoerder Anthony Hogeveen meldde dat ook acht kotters opnieuw meededen. Het veertienjarige meisje werd zaterdagavond door de stroming meegesleurd, nadat ze de zonsondergang staand in het water had bekeken. Dinsdagavond of woensdagochtend wordt besloten of de zoekactie woensdag wordt voortgezet, laat Hogeveen weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu