Zo vier je Koningsdag in het Noorden

De traditionele Koningsmarkt en de Oudhollandse spelletjes zijn onlosmakelijk met Koningsdag verbonden. Maar ook voor kinderen, sportliefhebbers en cultuursnuivers is er in Drenthe en Groningen genoeg te doen. We doen een greep uit de ontelbare activiteiten.

Snuisteren

Koopjesjagers zijn in de centra van Assen, Emmen en Roden op de goede plek. In Roden is er naast de traditionele vrijmarkt aan de Wilhelminastraat een grote multiculturele markt, waar hapjes uit alle windstreken te proeven zijn.

De tuinliefhebber kan terecht in Coevorden, waar aan de Aleida Kramersingel een plantjesmarkt gehouden wordt. In de Woldstraat in Meppel is een kunstmarkt.

Ook in de provincie Groningen is er van alles te snuisteren. Op de Groninger singels en in een aantal wijken liggen de kleedjes al vroeg op straat. Dat geldt ook voor onder meer Winschoten, Ter Apel, Stadskanaal, de Pekela’s, Loppersum en Hoogezand-Sappemeer. Kinderen in de gemeenten Appingedam en Eemsmond zoeken in alle vroegte een plekje op de verschillende kindervrijmarkten. In Ten Boer en Harkstede doen ze dat pas om 13.00 uur.

Sport en actie

Voor een sportieve besteding van Koningsdag kunnen bezoekers in Beilen terecht. Daar wordt de Koningsronde verreden. Op het 40 kilometer lange parcours strijden achtereenvolgens junioren, juniordames en beloften om de winst. Om 09.30 uur wordt aan de Sportlaan het eerste startschot van de wielerronde gelost.

Liever zelf in beweging komen? In Meppel houdt sportschool Go For It Welness een spinningmarathon. Een uur lang wordt er op de Groenmarkt gefietst op de opzwepende muziek van DJ Revero. Deelname kost geld, maar de opbrengst van deze sportieve krachtmeting is voor het goede doel. In Assen is er aan de Kruisstraat een sportmarkt en bij roeivereniging ARC kan geroeid worden. In Vledder en Elim zijn fietstochten voor het hele gezin.

In Westerbork begint om 11.00 uur een oldtimerrit. De auto’s worden bij terugkomst om 15.00 uur opgesteld op het grasveld bij het Aole Gemientehoes aan de Kerkhoflaan. Autoliefhebbers zijn overigens ook op hun plek in Beilen. Daar worden niet alleen oldtimers tentoongesteld, ook kan het publiek in een fourwheeldrive meerijden op een uitdagend circuit.

Sportievelingen kunnen op Koningsdag in de provincie Groningen bijvoorbeeld meedoen aan de zeskamp in Bedum, aan de familiefietstocht in Bellingwolde of aan de puzzelfietstocht in de gemeente Eemsmond. Al om 10.00 uur wordt in Delfzijl afgetrapt om het kampioenschap 4x4 voetbal. Een kaartje leggen kan op de Oranje Bridgedrive in ’t Gorechthuis in Haren. In Marum racen motorcrossers rondjes op het circuit. Iets rustiger aan gaat het tijdens de motortocht in Ulrum.

Kinderen

In Roden kunnen kinderen van de basisschoolleeftijd meedoen aan de Kinderspelen. Op het programma staan een voetbalschijf, spijkerbroekhangen, blikgooien, schatgraven en de befaamde aquariumbak. De Drostengroep van Scouting Coevorden houdt op de Markt ouderwetse spelletjes voor kinderen. In de ganzenstad laten straatmuzikanten hun kunsten horen, hopend op een bijdrage in de pet.

Voor de kleine Koningsgezinden zijn er in de stad Groningen twee kinderdisco’s: op de Grote Markt en op de Vismarkt. Kinderen in Delfzijl kunnen vanaf 11.00 uur terecht in de ‘kinderwereld’. In Warffum spelen de jongsten spelletjes. Voor de oudere kinderen staat een hindernisbaan klaar. Racen op een heuse kinderkartbaan kan in Hoogezand-Sappemeer.

Cultuur

In Meppel is er bij de Kunst- en Cultuursalon aan de Woldstraat een open podium met een programma dat varieert van Ierse folk tot Indonesische liedjes.

In Roden zijn senioren welkom bij de feestelijke seniorenmiddag in de grote zaal van Hotel-Café Onder de Linden. Dit jaar staat er een muzikale quiz op het programma. Niet moeilijk, wel gezellig!, belooft de organisatie. De plaatselijke middenstand sponsort de prijzen en de toegang is gratis. Het programma duurt van 13.30-16.00 uur.

Cultuur snuiven kan in de kerk van Appingedam, waar kinderen van de basisscholen een kunstgalerij hebben opgetuigd. In Grootegast, Marum en Haren geen feestmuziek, maar om 20.00 uur concerten in kerk de Morgenster, de Romaanse kerk en de Gorechtkerk.

In de stad Groningen wordt als vanouds op de grote pleinen en in de Kromme Elleboog met muziek de verjaardag van de vorst gevierd. Ook in het Stadspark kunnen de voetjes van het gras tijdens de eerste editie van Kingsland Festival, waar verschillende DJ’s hun platen draaien.

Op het kerkplein van Appingedam treden artiesten op en geeft dansstudio Tapila2 een show. In Bellingwolde schallen de klanken uit de skihut, in Delfzijl geven verschillende regionale artiesten optredens en in Winschoten en Ter Apel is live-muziek. Radiozender Joy Radio vermaakt vanaf 17.30 uur het publiek in de feesttent van Ten Boer. De BiggleBaggle BigBand swingt in Leek.

Koningsnacht

Drenten die van een feestje houden kunnen met een gerust hart uitwijken naar Groningen. Vervoersmaatschappijen zetten extra bussen in. Zo rijdt de nachtbus van Assen naar Groningen ieder uur. Maar ook in de eigen provincie wordt koningsnacht steeds uitgebreider gevierd.

Het grootste koningsnachtevenement vindt plaats in de binnenstad van Assen. Zes podia zijn er, verspreid door de binnenstad. De aftrap van koningsnacht vindt plaats op het podium achter de Hema met een dragqueenshow, daarna verandert het centrum in een groot feestterrein.

Liefhebbers van stevige muziek kunnen in Hoogeveen terecht tijdens koningsnacht. Daar wordt voor de tweede keer openluchtfestival Down With The King Fest georganiseerd. Het vindt plaats op het plein voor Café de Lijst aan de Hoofdstraat 34. Optredens zijn er van Slash ’n Roses, Sledgehammer Nosejob en The Blow. De aanvang is om 19.00 uur, toegang is gratis.

Weer

Aan activiteiten is kortom geen gebrek. Er is nog één onzekere factor: het weer. Verschillende Oranjecomités zijn bezig met alternatieve programma’s. Het comité in Sleen neemt geen risico: in plaats van op de Brink is de vrijmarkt dit jaar in de manege van het dorp.

Annen heeft maandagavond laten weten dat door de verwachte weersomstandigheden de activiteiten in het dorp niet doorgaan.

Meer informatie en uitgebreide programma’s zijn onder meer op de websites van de gemeenten te vinden.

Wil je weten hoe Oranje jij bent? Doe dan de persoonlijkheidsquiz.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.