Illustratie: DvhN

Zo wordt de Helperzoomtunnel in Groningen op zijn plek geschoven

Illustratie: DvhN

Vanaf woensdag 31 juli rijden er een week lang geen treinen tussen Groningen en Assen en Groningen en Winschoten.

De stremming ontstaat door de plaatsing van de Helperzoomtunnel. De enorme tunnelbak die nu nog naast het spoor ligt wordt zaterdag op zijn plek opgeschoven. De megaklus duurt zo'n 6 uur.

Tunnel vervangt spoorwegovergang

De Helperzoomtunnel verbindt de wijk Helpman met het Europapark en de Oosterpoortbuurt. De tunnel vervangt de spoorwegovergang in de Esperantostraat.

Spoorbaan wordt verwijderd

De tunnel ligt nu nog op de voorbouwlocatie naast het spoor. Om het gevaarte op zijn plek te kunnen schuiven wordt de spoorbaan ter plaatse weggegraven.

De tunnel glijdt over een lange schuifbaan

Langs de tunnel liggen betonnen funderingsplaten met daarop een schuifbaanconstructie. Wanneer de tunnel op zijn plek wordt geschoven dragen de funderingsplaten het volledige gewicht van de betonkolos.

Zo wordt de tunnel opgetild

Aan weerskanten van de tunnel staan vijzels die de tunnel zo'n 5 centimeter opkrikken. De vijzels duwen tegen stalen consoles aan de zijkanten van de tunnel.

Daar gaat ie!

Grote vijzels aan het einde van de schuifbaan (niet op de tekening) duwen de tunnel vooruit. Dat gebeurt in slagen van 2 meter. Na elke slag worden de vijzels verplaatst en vastgezet voor de volgende slag.

Volgend voorjaar open

Een impressie van de Helperzoomtunnel, gezien vanuit Helpman. De tunnel wordt volgend voorjaar in gebruik genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu