Goos Postma bakt al dertig jaar pannenkoeken in ‘t Pannenkoekschip. "Ik eet bijna elke dag een pannenkoek"

Goos Postma is al dertig jaar aan boord van het Pannenkoekenschip in Groningen: 'Elke pannenkoek is een uitdaging'

Goos Postma bakt al dertig jaar pannenkoeken in ‘t Pannenkoekschip. "Ik eet bijna elke dag een pannenkoek" Foto: Geert Job Sevink

Chef-kok Goos Postma (51) bakt al dertig jaar pannenkoeken aan boord van ‘t Pannenkoekschip in Groningen. ,,Pannenkoeken bakken is topsport.’’

Gefeliciteerd! Hoe is het om dertig jaar op ‘t Pannenkoekschip te werken?

,,Vrij normaal, het is gewoon mijn baan. Voor je het weet zijn die dertig jaar voorbij.’’


Hoe kwam u er terecht?

,,Ik zat in dienst en had een feestje van m’n ouders waar ik in de krant een advertentie zag. ‘t Pannenkoekschip vroeg een pannenkoekenbakker/kok. Ik ben even naar buiten gelopen om te bellen en de chef-kok had precies dezelfde koksopleiding als ik gedaan. We hadden een match. Een paar dagen later kon ik beginnen.’’


En hoe was dat?

,,Het is een uniek horecabedrijf. In de stad is maar één restaurant op een schip en het is inmiddels het enige pannenkoekenrestaurant van de stad. Ik heb het er heel goed, elke dag werk ik met andere mensen, elke dag andere gasten en we hebben meer dan honderd soorten pannenkoeken. Het is super afwisselend.’’


En hoe zien uw dagen eruit?

,,Uiteindelijk sta je elke dag pannenkoeken te bakken, soms gaan er op een drukke zaterdag wel 400 pannenkoeken doorheen. Wat een voetballer leuk vindt op het veld, heb ik op het schip. Elke pannenkoek is een uitdaging, ik wil dat elke pannenkoek mooi goudbruin het bord op gaat. Dan ben ik tevreden en de klant ook.’’


Wat is uw favoriet?

,,Ik ben gek op vlees, vis en kip. We hebben de Canadese met zalm, de Griekse met lamsgehakt, de Surinaamse met roti kip en de Groenlandse met spinazie, een gekookt eitje en gebakken spekjes. Met pannenkoek kan alles. Ik eet bijna elke dag een pannenkoek. Soms thuis ook nog.’’


Hoe vinden ze dat bij u thuis?

,,Ik ben al 23 jaar samen met mijn vrouw die ik heb leren kennen op ‘t Pannenkoekschip, waar zij een bijbaantje in de bediening had in haar studententijd. Later kwam onze dochter, ze is nu 19, na schooltijd in het ruim huiswerk maken. Zij hielp mij een beetje en heeft er ook twee jaar een baantje gehad.’’


Wat is het leukste wat u in dertig jaar hebt meegemaakt?

,,Als het gezellig is aan boord, is mijn dag goed. En soms komen er bekende mensen. Ronald Koeman kwam altijd met de hele familie op 1 januari, want dan was zijn dochter jarig. En vaste gasten maken het ook gezellig. Jan, een oudere man uit de Oosterpoort, komt elke week een hamkaas-pannenkoek eten. Ik zit heel vaak even bij hem te praten.’’


Hebt u nooit iets anders overwogen?

,,Jawel, maar overal is wel iets en op ‘t Pannenkoekschip heb ik super veel vrijheid. Ik ben niet iemand die z’n kop laat hangen, dan vliegen de jaren voorbij. Alleen merk ik dat nu ik ouder wordt, het best zwaar werk is. Door die pannen van 3 kilo. Het is topsport.’’

menu