Zoe de Ponie bindt de strijd aan tegen zinloos plastic geweld

Zoe de Ponie, het metershoge ‘paard van Troje’ gemaakt door kunstenaar Maria Koijck, werd zaterdagmiddag onthuld in zeehondencentrum Pieterburen. Haar boodschap: stop zinloos plastic geweld.

Ze flapt het er lachend uit. „Ik ben niet gespannen, behalve over de lengte van mijn jurk.” Met één hand trekt Maria Koijck de achterkant van haar zwarte zomerjurk vol witte stippen een eindje naar beneden. Achter haar loopt een bonte stoet Waddenliefhebbers, voor haar Marcel Siegers van zeehondencentrum Pieterburen. Hij houdt een My Little Pony in de lucht. Het plastic speelgoedbeestje, waarvan er begin dit jaar karrenvrachten aanspoelden na de ramp met containerschip MSC Zoe, dient als volgteken.

loading  

Werelderfgoed naar de knoppen

En als voorbeeld. Kunstenaar Koijck, die al tien jaar kunst maakt van afval, gebruikte de pony - „het lelijkste speelgoed dat je kunt hebben” - als inspiratiebron voor een metershoog exemplaar: Zoe de Ponie, die vandaag wordt onthuld in de ‘tuin’ van het centrum.

Het metershoge beest, met manen van slierten aangespoelde vaatdoeken en een lichaam van wit krimpfolie, is Koicks eigen paard van Troje. „Ik heb altijd al eens een paard van Troje willen maken”, zegt ze. „We nemen haar mee op reis om de ramp onder de aandacht te blijven brengen. Die ramp heeft ons Werelderfgoed verkloot. En dan durft zo’n rederij te zeggen dat ze de schade niet betalen. En opruimen? Ho maar! Dat kan toch niet.”

Hulde voor de helpers

Het opruimen gebeurde door vrijwilligers, die eveneens massaal ‘aanspoelden’ en dagenlang in de weer waren met de rommel uit de 349 overboord geslagen containers. Behalve een symbool van de strijd tegen zinloos plastic geweld is Zoe dan ook een eerbetoon aan al die vrijwilligers en het milieueducatieproject Groningen Schoon Dankzij Mij, dat duizenden mensen in en om Groningen aan het opruimen krijgt.

loading  

„Ongelofelijk, al die helpers”, vindt Koijck. Ze zag in tien jaar tijd veel veranderen. „Het wordt steeds normaler dat je verantwoordelijk bent voor je eigen omgeving.”

Zoe op tournee

Helaas, benadrukt ze, wordt er ook nog steeds meer plastic gemaakt. Oók ongelofelijk. De kwade tranen springen haar in de ogen bij het zien van de compilatiefilm van al het nieuws over de ramp, die te zien is in het zeehondencentrum. Juist daarom moet Zoe op tournee. Vanaf thuishaven Pieterburen, de wijde wereld in. Naar het Binnenhof in Den Haag, maar liefst ook naar de haven van Bremen en naar Genève.

Koijck: „We zijn aan het kijken wat er lukt. Dit is een gigantische ramp, we gaan de gevolgen nog decennia lang merken, en we zijn hem alweer bijna vergeten. Met Zoe maken we een statement.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video