Zoektocht naar ruim 100 extra ligplekken in de binnenwateren van de stad Groningen

550 plaatsen voor woonschepen in de binnenwateren van de stad Groningen? Prima, maar waar dan? Op die vraag wil de gemeenteraad antwoord van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

De uitbreiding van het aantal ligplekken voor woonschepen maakt deel uit van de watervisie waarbij het doel is het aangezicht van het binnenwater in de stad te verfraaien en er meer recreatie mogelijk te maken.

Er verdwijnen ongeveer 25 ligplaatsen uit de Diepenring, vooral wrakke en verpauperde schepen. Maar op andere plekken, zoals het Eemskanaal, de Scandinavische havens, het Oude Winschoterdiep, Meerstad en de Suikerfabriek komen er als het aan het college ligt weer plekken bij. De stad telt nu 430 ligplaatsen, maar er zijn straks 550 plekken waar schepen tijdelijk dan wel permanent mogen liggen.

Alleen is nog niet precies duidelijk waar die plekken moeten komen. En raadsleden van de PvdA, SP, ChristenUnie, CDA, D66 en GroenLinks willen niet dat er een streep gaat door een ligplaats, terwijl nog niet duidelijk is of er een nieuwe plek beschikbaar is.

,,We zien ook de moeilijkheid om te groeien naar 550’’, zegt raadslid Max Blom (VVD). ,,Niet iedereen die in hartje stad ligt, zit erop te wachten om bijvoorbeeld naar de Suikerunie te gaan.’’ Voor 1 juni moet er een duidelijk plan op tafel liggen.

De betrokken partijen willen ook dat er een onderzoek komt naar de wensen van de Stadjers die in aanmerking voor een ligplek willen komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.