Ze zijn tot aanstaande donderdag nog even met vakantie, de Griekse uitbaters van De Olijfboom in de Steentilstraat in Groningen. Dat heeft een belangrijke reden: kerst vierden ze enthousiast, maar het grootste geeffeestje voor de Grieken is de dag van Agios Vasilis.

Van Oud op Nieuw komt de heilige Vasilis met cadeautjes voor de kinderen en de lekkerste hapjes voor iedereen. Sinterklaas en Kerstman ineen, maar dan in Griekenland.

Hermus heeft alvast een voorschot genomen op het lekkernijenfeest en voor hem en Co een verrassingsmaal besteld met Griekse lekkernijen. De naar de heilige genoemde vasilopita , een nieuwjaarscake, zit er helaas niet bij. Die heeft Hermus al wel eens geproefd in het dorpje dat de naam van de heilige draagt op Kreta.

…me dunkt, een maagvuller…

Maar vandaag komen we niet verder dan Chez Jacques, Hermus’ private lockdownrestaurant aan de boorden van het Paterswoldsemeer. Voorzichtig pakt hij de verrassingsdoos die hij voor 40 euro heeft laten samenstellen door de traiterie – de aanpalende ouzerie (restaurant) is uiteraard gesloten.

Aromatische wijn

Bij de doos hoort natuurlijk een Griekse wijn en we hadden al bijna om een flesje moschofilero gevraagd, de aromatische wijn van de Peloponnesos. Maar gevraagd naar de favoriete wijn van de uitbater komen we terecht bij een malagousia van wijnmakerij Lykos op het langgerekte eiland Evia (12,50 euro).

Die druif, die een weelderige wijn oplevert, was bijna in de vergetelheid geraakt. ,,Fijn dat hij weer wordt aangeplant, wat een rijke wijn voor de rijke Griekse keuken.” En voor de vertegenwoordigers daarvan, uitgestald op de tafel van Chez Jacques.

Wat heeft de vrolijke Griek van De Olijfboom allemaal in de verrassingstas gestopt? Niet helemaal verrassend: tzatziki . Maar we hebben hier wel te maken met een hogeschoolversie van dit traditionele Grieks bijgerecht. De ingrediënten zijn eenvoudig: Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie.

Zegenende dipwerk

De kwaliteit van de ingrediënten tillen de yoghurt-komkommerdip ver boven Hermus’ eigen maaksels. De pitabroodjes, die we nog even moeten afbakken, doen hun zegenende dipwerk, zoals ze dat ook doen bij de tirosalata , een behoorlijk pittige feta-tapenade, en de zacht-rokerige m elitzanosalata , een dip van aubergines.

Als een soort tussengerecht verwarmen we de garides saganaki , gamba’s in een feta-paprikasaus. Bij de meeste restaurants – en ook in Griekenland – krijg je de garnalen in een tomatensaus geserveerd, maar de vervangende paprika’s van De Olijfboom geven een mooi zoetje, en met de kruimelige gebakken feta erbij wordt het een fijne hap. Erbij serveert ons verrassingstasje arakas , gekruide doperwten, en de vermaarde spanakopita , een pasteitje van spinazie en feta in filodeeg.

Kruidige zoetigheid

Gaan we door naar het ‘hoofdgerecht’. Uit het tasje komt een opwarmbakje met pastitio . Een Grieks gerecht dat in laagjes is opgebouwd en op lasagne lijkt. Afhankelijk van de streek bestaan er meerdere uitvoeringen, maar de bodem bestaat altijd uit penne met kaas en eieren. Dan komt er een laag met vlees en tomaten die wordt afgetopt met een dikke bechamelsaus. ,,Me dunkt, een maagvuller”, denkt Co hardop, ,,maar is penne niet Italiaans?’’ Door de toevoeging van kaneel en nootmuskaat krijgt het ook nog wat kruidige zoetigheid.

Hermus heeft via schoonfamiliale relaties de Cypriotische versie van pastitio geproefd, die bij feestdagen wordt geserveerd. Daar komt altijd een mooie boerensalade bij. Die was de chef bijna vergeten te leveren. Tien minuten nadat Hermus met zijn tasje met eten de traiterie verliet werd hij gebeld door een ademloze dame die in lichte paniek meldde dat ze niet aan de salade hadden gedacht.

Geen Grieks drama

Gelukkig stond Hermus op een steenworp afstand een take-away koffietje te drinken, dus het werd allemaal geen Grieks drama. De salade, choriatiki, is lekker boertig met tomaten, feta en olijven. Over olijven gesproken: er is ook nog een separaat schaaltje bijgeleverd met kleine olijfjes met pit en met behoorlijk wat pit. Krachtige smaken, want pitolijven kunnen mooi gepekeld worden. Uiteraard zitten er ook nog wat van die mooie dikke, licht gepekelde en aangezuurde Kalamata-olijven bij, zodat dat bakje een feestmaal op zich is.

Intussen is het Grieks een beetje teruggekeerd in het vocabulaire van Co, die ooit een gymnasium bezocht. ,,Ha, chocolade”, roept ze bij de omschrijving van een van de desserts, de sokolatopita . Een stevig chocoladetaartje is haar deel. Hermus heeft met de dessert-loterij echter aan het langste eind getrokken. De portokalopita , een traditionele sinaasappelcake, is luchtig van textuur maar zwaar van smaak, met het vocht van gearomatiseerde siroop en een mooie hint van kaneel.

 

Traiterie-ouzerie De Olijfboom, Steentilstraat 28-28/I, Groningen, tel. 050-7370078, www.olijfboomgroningen.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen