'Zomaar twee doden in ons dorp'

Pal achter het appartementcomplex waar de 29-jarige Renske Hekman woensdagavond is doodgeslagen, hangt een vlag halfstok. "We willen ons gevoel over het drama graag uiten. Ongelooflijk, zomaar twee doden in ons dorp."

Henny en Anne Jan Bolhuis kijken televisie in hun woning aan de Paul Krugerstraat, als ze rond acht uur buiten geschreeuw horen.

'In ons dorp?'

"Kort daarna zijn we naar buiten gegaan en hoorden dat er een meisje was doodgeslagen in het oude Rijkswaterstaatgebouw. Dan denk je: in ons dorp? Vervolgens ronkte er een helikopter boven het dorp en hoorden we dat er ook nog een agent was doodgeschoten. Mijn zwager werkt bij de politie. Dan raakt het je behoorlijk", zegt Henny.

De omgeving van de villa waarin Renske Hekman werd doodgeslagen is afgezet met politielinten. Een ondernemer tegenover het voormalige Rijkswaterstaatgebouw schetst de bewoners van het pand.

"Er staat bijna iedere dag een verhuiswagen voor de deur van dat appartementencomplex. Het is een komen en gaan van bewoners. Duitsers, Polen, studenten. Van alles wat. Ze wonen er kort. Er is in het complex vaker sprake geweest van geweld."

In de supermarkt, bij de worstenmaker en op de stoep voor woningen. Overal staan Baffelters de dag na het drama in groepjes met elkaar te praten.

Iedereen welkom in de kerk

Dominee Ineke Wolters van de Sint-Laurentiuskerk in het hart van het dorp heeft de deuren van de kerk wijd opengegooid. "De voorzitter van de Kerkenraad belde me.
Of we niet wat moesten doen voor de mensen in het dorp na het tragische incident. Voor mensen staat zoiets normaal gesproken heel ver weg. Maar nu is het erg dichtbij."

Iedereen is in de kerk welkom voor een gesprek. Of voor het aansteken van een kaarsje. ’s Middags druppelen wat dorpsbewoners naar binnen.

"Gisteren praatte ik nog met dorpsgenoten over de schietpartij in Alphen aan de Rijn. We zeiden nog dat zoiets gelukkig nooit hier zal gebeuren. Het kan dus wel", zegt Sandra, die met de kinderwagen naar de kerk is gekomen. "Je gaat toch nadenken: stel je voor dat ik de man op straat was tegengekomen? Het is een rare dag vandaag."

'De dader liep ijzig kalm bij me langs'

Jacob Tempel (32) stond rustig in zijn voortuin toen hij de dader van de schietpartij ijzig kalm langs zijn huis in de Stationsweg zag lopen.

"Even later zagen we iemand op een motor, met een pistool om zijn middel. Ik wees mijn vriend erop dat dat wel eens een agent kon zijn. En even later was het één en al politie dat door mijn straat rende in de richting van de kermis, ik denk wel vijfentwintig man met kogelvrije vesten aan. Een fractie later klonken de schoten, achter elkaar door, ik denk wel dertig keer."

"Als je dan weet dat die jongen even daarvoor gewoon een meisjehad vermoord en dan zó rustig bij je langs loopt, dan ben je wel verbaasd. Je zou verwachten dat iemand op de vlucht rent, maar hij niet. Het is wel een heel apart gehoor als er zo geschoten wordt. Het eerste wat door mij heen ging was: de kermis. Die zou de volgende dag open gaan, stel je voor dat die al open was geweest, dan waren er misschien wel veel meer slachtoffers gevallen."

Jans Bazuin, die even verderop in zijn tuin staat, zegt het meisje en de schutter niet echt te kennen. "Ik zag haar wel eens lopen. Zij woonde in een soort doorgangshuis. Niemand wist precies wist wie er woonde. Je had geen last van ze, maar kennen deed je ze ook niet."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen