ZomerWelvaart staat in het teken van Hanzesteden

ZomerWelvaart staat weer voor de deur. In het weekend van 28, 29 en 30 juli worden rond het Hoge en Lage der A talloze activiteiten georganiseerd. Karlijn Donders van het Scheepvaartmuseum vertelt.

Wat is er tijdens ZomerWelvaart allemaal te beleven?

„Waar zal ik eens beginnen? Het weekend wordt vrijdagmiddag door de nieuwe kinderburgemeester, Javano, geopend. Langs het Hoge en Lage der A liggen zes historische schepen waarop van alles te beleven valt. Zo zijn er rondleidingen, vertellingen en films op de schepen te beluisteren en te bekijken. Speciale aandacht is er, ook op de kade, voor het Hanze-verleden van de stad Groningen. Groningen hoorde ooit tot dat verbond en De Verhalen van Groningen, een van de organisatoren van ZomerWelvaart, heeft dit onderwerp gekozen als belangrijk thema voor dit jaar. Op de kade vindt verder nog een Zeldzaam Mooie Markt plaats, waar echt heel bijzondere snuisterijen te koop zijn. Verder is er muziek bij de Vishoek, is er weer een speciale kunstroute uitgezet en kunnen kinderen knutselen en op avontuur in het Scheepvaartmuseum.”

Welke rol speelt het Noordelijk Scheepvaartmuseum nog meer tijdens ZomerWelvaart?

„In het Scheepvaartmuseum, gratis toegankelijk tijdens ZomerWelvaart, is er aandacht voor Groningen in de Middeleeuwen. Kinderen kunnen een speciale speurtocht doen en op avontuur met Kapitein Kosto en zijn onderzeeboot. Verder loopt in het museum op dit moment de expositie Koffie, vers(ch) gebrand! waar tijdens het weekend extra aandacht aan besteed wordt. Zo zijn er lezingen en kan het publiek écht vers gebrande koffie proeven. En dat is me toch lekker!”

Is het programma wezenlijk anders dan vorig jaar?

„De elementen van ZomerWelvaart, zoals de boten, de muziek en het museum, zijn elk jaar hetzelfde. De invulling daarvan is echter totaal anders. Nieuwe muziek, andere programma’s op de boten en in het museum; dat levert weer een totaal nieuwe ervaring op.”

Op hoeveel bezoekers hoopt u dit jaar?

„We organiseren ZomerWelvaart nu voor de derde keer en ik moet je zeggen: als het mooi weer is en de loop er op de kades en in het museum lekker in zit, ben ik gauw tevreden. Maar, vorig jaar waren er zo’n 15.000 bezoekers, dus het zou mooi zijn als we dat minimaal kunnen evenaren.”

menu