Zomerse temperaturen en wéér is het een rommel in het Groningse Noorderplantsoen

Foto: Jorien Bakker

Plastic bekers, lege zakken chips en heel veel glas. Het gras van het Noorderplantsoen lag er vanochtend om acht uur vol mee.

Het was donderdag een drukte van jewelste in het Noorderplantsoen in Groningen. En die drukte heeft opnieuw zijn sporen nagelaten. „Ik denk dat er zo’n zes- tot tienduizend mensen zaten”, zegt een buurtbewoonster. „En dat is gezellig, maar jeetje wat laten ze een rommel achter.”

Brandgaten

Er zitten brandgaten in het gras door de plastic barbecues die de recreanten gebruiken en het gras ligt bezaaid met rommel. Bovendien stond het donderdagavond blauw van de rook in het park.

Voorzitter Gerard van de Poll van de Noorderplantsoenbuurt beaamt dit. „Iedereen vindt dat het plantsoen gebruikt moet worden”, zegt hij „Maar er is bij de gebruikers sprake van een bepaalde vorm van hufterigheid. Waarom ruimen zij hun zooi niet op?”

Steken laten vallen

Van de Poll vindt dat de parkbezoekers hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de zooi. Maar denkt ook dat de gemeente steken heeft laten vallen.

„De grote vuilnisbakken die er in de zomer staan, staan er nu nog niet. Dat is sowieso zonde. En ik denk echt dat er beter gehandhaafd moet worden. Denk aan het gebruik van barbecues en misschien zou het park ‘s avonds om een bepaalde tijd gewoon leeg moeten.”

Geluidsoverlast

Ook ondervinden omwonenden geluidsoverlast van de mensen in het park. „Ik woon aan de Grachtsingel. Toen ik om half 1 ging slapen, gonste het nog van het lawaai. Het was nog hartstikke druk en dat op een doordeweekse avond.”

En hondenbezitters zijn er volgens Van de Poll ook zat van. „Zij slaan met dit weer het park liever over. Hun viervoeters gaan er vandoor met stukken achter gebleven vlees, met botjes en er ligt gevaarlijk veel glas in het gras.”

'Gemeente doet al zoveel als mogelijk is'

De gemeente legt de verantwoordelijkheid neer bij de bezoekers. ,,Het is in eerste instantie aan hen om het Noorderplantsoen netjes te houden en de rotzooi op te ruimen’’, zegt woordvoerder Hans Coenraads. 

,,Bovendien doet de gemeente al zoveel als mogelijk is. Half maart zijn er twee extra grote afvalbakken van elk zo’n drieduizend liger bijgekomen. Verder zijn er vrijdagochtend veertien medewerkers van de gemeente op pad geweest om het Noorderplantsoen weer schoon te maken. Het viel overigens op dat sommige prullenbakken uitpuilden, maar dat andere nog niet helemaal vol waren."

Een derde van alle vuilnisbakken in de binnenstad staat in het Noorderplantsoen. En vrijdagavond vinden er volgens Coenraads extra controles door handhavers plaats.

menu