Zonder opsmuk maar boordevol details: de nieuwe ambtsketting voor de gemeente Eemsdelta is woensdagavond gepresenteerd

De ambtsketen van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Foto: Carolien van Schie

Zilver, meer dan 220 onderdelen en geen enkele schakel is hetzelfde: de kersverse gemeente Eemsdelta kreeg woensdagavond een nieuwe ambtsketen.

Edelsmid Henk Peperkamp (51) uit Appingedam heeft de ambtsketen gemaakt. Hij heeft zich laten inspireren door de omgeving: de historie, het weidse uitzicht en het water. „Ik heb er ruim twee maanden aan gewerkt.”

Loppersum, Appingedam en Delfzijl komen in de ketting terug

In de eerste vijftien schakels zijn afbeeldingen verwerkt van karakteristieke kenmerken in de nieuwe gemeente zoals het Raadhuis in Appingedam en de haven in Delfzijl. Op de overige schakels zie je afbeeldingen die een ode zijn aan het landschap, met bomen, vogels, kronkelende maren en bruggen.

Ook zitten er elementen in de ketting verstopt zoals de boeg van een schip, akkers, en de horizon. Peperkamp heeft ook een kleine verwijzing naar zichzelf in de ketting verborgen: de molen op een van de schakels is de Olinger Koloniemolen in Appingedam, waar de edelsmid naast woont.

Collier met een serieuze functie

Hij vindt het een eer om de ambtsketen te mogen maken. „Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Er is pas een nieuw ambtsketen nodig als er een nieuwe gemeente ontstaat. En het is een collier met een serieuze publieke functie en een flink volume.”

De keten moet volgens de officiële regels aan enkele voorwaarden voldoen. Het sieraad moet van zilver zijn en zonder opsmuk. Dat is de reden dat ambtsketens nooit versierd zijn met glimmende edelstenen. Bovendien moet er altijd een draaibare penning op zitten, met aan de ene kant het logo van de gemeente en aan de andere kant het logo van het Rijk.

Peperkamp heeft er voor zichzelf nog wat spelregels aan toegevoegd. Hij wilde een draagbaar sieraad maken, die de burgemeester zelf om en af kan doen. Bovendien moet het niet te zwaar zijn en niet aan haren, sjaals of kledingstukken blijven haken. Volgens Peperkamp is dat gelukt. „Volgens mij is het een praktisch sieraad geworden.”

Elke schakel zit vast met twee hartjes

De burgemeestersketting telt meer dan 220 onderdelen. Elk t-stukje, waar de verschillende schakels mee vastgemaakt zijn, heeft een andere maat. Het passend maken van alle onderdelen was een heel gepriegel. Als extraatje heeft Peperkamp de onderdelen aan de achterkant afgehecht in de vorm van een hartje. „Dus elke schakel zit vast met twee hartjes.”

De ambtsketen wordt bewaard in een handgemaakte tuigleren koffer met suède inleg, gemaakt door Karin Bentvelzen. Pas 4 januari 2021 wordt de ketting daadwerkelijk omgehangen bij waarnemend burgemeester Gerard Beukema.

De ketting is helemaal af, maar moet nog wel officieel gekeurd worden. Op 1 januari 2021 fuseren Appingedam, Delfzijl en Loppersum tot de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu