Zonder pas parkeren in Groningen

De gemeente Groningen neemt op maandag 4 juli een nieuw systeem voor parkeervergunningen in gebruik. Pasjes worden afgeschaft.

Kentekens

Geparkeerde auto’s in de binnenstad en in de schilwijken van Groningen zijn verlost van een pasje achter hun voorruit. Controleurs scannen na 4 juli de kentekens van de geparkeerde voertuigen. In de stad hebben 13.000 bewoners een vergunning om hun auto in de buurt te parkeren en deze vergunninghouders staan met hun kenteken allemaal geregistreerd in het gemeentelijk systeem. Voor bedrijven zijn 1195 vergunningen afgegeven en daarnaast maken 850 ondernemers gebruik van dagontheffingen.

Ook het bezoek van de buurten waar het parkeerregime geldt, hoeven na 4 juli geen pasje meer in hun auto te leggen. De aloude bezoekerspas, waarvan er jaarlijks 12000 worden afgegeven, bestaat dan niet meer. In het nieuwe parkeersysteem moet ook het bezoek worden aangemeld via een kentekenregistratie. Op deze manier kunnen meerdere gasten op hetzelfde moment gebruik maken van de parkeerontheffing van de bewoner. Het aantal bezoekuren per week blijft gelijk en is afhankelijk van de wijk.

Gemeentewoordvoerder Hans Coenraads: ,,Zo komen we tegemoet aan een langgekoesterde wens van bewoners die op feestjes graag hun gasten tegelijkertijd een parkeerplekje willen geven.’’ Angst voor piekbelasting heeft hij niet, omdat die feestjes vaak in het weekend zijn. En anders, zo benadrukt hij, zijn er nog voldoende parkeergarages waar ruimte genoeg is.

Verontruste telefoontjes

Deze week viel de brief met de uitleg van de gemeente over het parkeersysteem op de deurmat. Dat leidde onmiddellijk tot verontruste telefoontjes van bewoners die zich afvroegen waarom de geregistreerde kentekens van bezoekers drie maanden bewaard blijven in het gemeentelijk systeem. De angst dat bij de gemeente bekend is wie er wel of niet op bezoek is geweest is onnodig, zegt de woordvoerder. ,,Die bewaartermijn is bedoeld om controle mogelijk te maken als er bezwaar wordt gemaakt. De gegevens worden versleuteld maximaal drie maanden bewaard. Natuurlijk respecteren we de privacy en worden die gegevens echt alleen maar gebruikt als dat in de bezwaartermijn van eventuele parkeerboetes nodig is en nergens anders voor.’’

Vergunninghouders kunnen volgende maand hun passen terugsturen naar de gemeente en krijgen in ruil een borg van 15 euro per pas op hun bankrekening gestort.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.