Zonnecoach voor VVE’s in Groningen

Een nieuwe techniek maakt zonnepanelen op flatgebouwen van corporaties en particuliere Verenigingen van Eigenaren extra aantrekkelijk.

Het nieuwe systeem verdeelt de stroomopbrengst van collectieve zonnedaken voortaan onder alle bewoners. Tot dusver was de stroom van die zonnepanelen alleen te gebruiken voor gezamenlijke ruimtes, zoals de verlichting in trappenhuizen en liften.

Een apparaat -Herman de zonnestroomverdeler- verdeelt de stroom over particuliere meters in het gebouw. Bewoners krijgen de hoogst mogelijke vergoeding. Het maakt zonnedaken in één klap een stuk aantrekkelijker.

Pijlen gericht op VVE’s

,,Daarom richten we onze pijlen dit jaar op dat soort woongebouwen’’, zegt Anne Huizinga van Grunneger Power. ,,Dankzij subsidie van Enexis konden we zelfs een VVE zonnecoach aanstellen.’’ De lokale energiecoöperatie in Groningen denkt er een grote slag mee te slaan.

,,Want er staan in de stad veel van dat soort gebouwen. Daar kunnen dus ook veel zonnepanelen op liggen’’, aldus Huizinga.

221 zonnepanelen op 3 woongebouwen

Samen met corporatie Nijestee is het eerste woongebouw inmiddels voorzien van panelen. Het is de eerste van drie flats aan de Siersteenlaan (‘de Boog’) waar Grunneger Power in actie komt.

,,Op de drie woongebouwen liggen straks in totaal 221 panelen. Van de 66 huishoudens doen 51 mee’’, aldus Huizinga. Bewoner Jan Vos Feringa van gebouw de Koolmees was initiatiefnemer. Hij benaderde Nijestee nadat hij aan de overkant van de straat zonnepanelen zag liggen.

,,Ik dacht: dat wil ik ook wel. Gelukkig dacht Nijestee er net zo over. Ze waren meteen enthousiast. De bewoners van de vierde flat van Nijestee wilden tot mijn verbazing niet meedoen, maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten.’’

Huren met zon

Nijestee en Grunneger Power werken al langer samen in het project Huren met zon. De corporatie investeert in zonnepanelen en bewoners van sociale huurhuizen betalen iets meer huur. Ze krijgen de garantie dat de opbrengst (lagere energierekening) groter is dan de extra huur.

Volgens Grunneger Power is dat echt zo, maar kunnen veel mensen dat nauwelijks geloven. ,,Vaak is gebrek in vertrouwen de reden waarom mensen niet meedoen. Als ze later zien dat het werkt, sluiten ze vaak alsnog aan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.