Zonnehuizen klaar voor verhuisoperatie

De leiding van de Zonnehuisgroep Noord is tevreden over het verloop tot nu toe van de ingrijpende reorganisatie die begin oktober is aangekondigd.

Toen werd de sluiting aangekondigd van vier woonzorgcentra in de provincie. Dat betrof de Zonnehuizen Luingaborg in Bierum, Menterne (foto) in Wagenborgen, Olde Heem in Kloosterburen en Olderloug in Slochteren. In deze vier verzorgingshuizen woonden begin oktober 150 ouderen. Inmiddels is een eerste inventarisatieronde gehouden waarbij de bewoners is gevraagd naar hun twee voorkeurslocaties bij verhuizing.

Volgens regiomanager Peter Kamsma gaven vijftig bewoners de voorkeur aan verhuizing naar een locatie bij een andere zorgorganisatie. Op eigen verzoek zijn twaalf van deze bewoners inmiddels vertrokken naar elders. Twintig van hen wonen nu nog in Olde Heem in Kloosterburen. In dit dorp is de coöperatie Klooster & Buren opgericht die onderzoekt of zij op termijn de zorg voor ouderen over kan nemen. Mogelijk wordt deze zorg zelfs voortgezet in de bestaande locatie. Eind volgend jaar gaat Olde Heem in de huidige vorm dicht. Of de nieuw opgerichte coöperatie tegen die tijd de zorg van de betreffende bewoners over kan nemen, is volgens Kamsma nu nog niet te zeggen. Hij verwacht hierover begin volgend jaar duidelijkheid.

In totaal telt Zonnehuisgroep Noord 22 locaties, waaronder dertien verzorgingshuizen. Ook bij verzorgingshuizen die open blijven, staan appartementen leeg. Zo'n honderd van de 150 bewoners die moeten verhuizen, ambiëren herplaatsing naar een van deze verzorgingshuizen, zegt Kamsma. De eerste vijftig kunnen al in februari verhuizen naar het Zonnehuis van hun voorkeur. Daarnaast wordt een interne wachtlijst opgesteld. Ook deze groep heeft zicht op interne plaatsing binnen afzienbare termijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.