Donderdag 10 juni is er in West-Europa een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Op vijf plekken in de provincie Groningen worden daarom gratis eclipsbrillen uitgedeeld.

De laatste gedeeltelijke eclips in West-Europa was op 20 maart 2015. Sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen herinnert zich deze dag nog goed. ,,Het was knudde! De lucht was bewolkt. Ik ben nog naar Gelderland afgereisd, maar ook daar was er bewolking. Collega’s van mij hebben nog een tel iets van de verduistering gezien. Dat was bij DOT. Er was een moment van een opklaring.’’

Naar verwachting is de lucht helder

Wat zij niet zagen, maar wel wisten: de maan bedekte ongeveer 80 procent van de maan, maar helaas was juist die dag veel bewolking waardoor slechts weinigen het natuurverschijnsel zagen. Maar nu is er een herkansing. Vergeleken met die uit 2015 is het nu slechts een ‘kleintje’, waarbij op het maximum maar 17 procent van de zon door de maanschijf wordt bedekt. Jurriens: ,,Naar verwachting is de lucht helder.’’

Op vijf kijkplekken in Groningen worden vanaf 10.30 uur gratis eclipsbrillen uitgedeeld: Forum Groningen (het dak), op het Broerplein en rondom restaurant Zondag in het Noorderplantsoen in Groningen, rondom café ’t Zielhoes in Noordpolderzijl en activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog.

Uiteindelijk verdwijnt de schaduw aan de linkerzijde van de zon

Op alle locaties is ook een zonne-verrekijker beschikbaar om het natuurverschijnsel te volgen. De gedeeltelijke zonsverduistering begint 10 juni om 11.21 uur en duurt tot 13.36 uur. De verduistering wordt ook gestreamd op de Facebookpagina van de De Blaauw Sterrenwacht in Groningen.

De maan schuift precies voor de zon langs. De zon zal in de eerste instantie aan de rechterkant gedeeltelijk afgeschermd worden door de schaduw van de maan, waarna rond 12.23 uur de bovenkant van de zon bedekt is. Uiteindelijk verdwijnt de schaduw aan de linkerzijde van de zon.

Kijk hieronder hoe de verduistering op 10 juni verloopt

loading

Op het hoogtepunt van de verduistering is 17 procent van het totale zonneoppervlak bedekt. Ook tijdens zo’n verduistering is het schadelijk voor de ogen om lang in de zon te kijken. Het dragen van een eclipsbril wordt aangeraden.

De volgende verduistering is op 25 oktober 2022.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen