De 36-jarige Johnny van den W. uit Grijpskerk zegt dat hij zijn moeder in oktober vorig jaar in een opwelling heeft neergestoken. De vrouw (57) overleed aan de verwondingen.

Het politieonderzoek is zo goed als klaar, meldde de officier van justitie donderdagochtend tijdens een pro formazitting in de rechtbank van Groningen. Een onderzoek door een psychiater en psycholoog om de rechtbank te informeren over de geestesgesteldheid van de man moet evenwel nog beginnen.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) kampt al jaren met wachtlijsten die vertragingen veroorzaken in veel strafzaken. Het kan nog maanden duren voordat over de verdachte kan worden gerapporteerd.

Niet goed voor de zaak

Raadsman Wilko ten Have noemde het teleurstellend dat het onderzoek nog moet beginnen. ,,Mijn cliënt heeft zijn volledige medewerking toegezegd. Dat er nu niks gebeurt, is niet goed voor de zaak.’’

De 57-jarige vrouw werd op vrijdagavond 2 oktober in haar woning aan de Burmanniastraat in Grijpskerk neergestoken. Ze wist gewond naar buiten te lopen en om hulp te roepen. De hulp kwam te laat.

Nooit problemen binnen gezin

De zoon werd direct daarna buiten de woning aangehouden en maakte toen een verwarde indruk. De man zou onder begeleiding in Zuidhorn wonen. Volgens omwonenden waren binnen het gezin nooit problemen.

Johnny van den W. was via een videoverbinding in de rechtszaal aanwezig. Hij verblijft in een justitiële inrichting in Scheveningen. Hij heeft gevraagd of hij kan worden overgeplaatst naar Zwolle, iets dichter bij huis.

In april staat een volgende voorbereidende zitting gepland. Inhoudelijk zal de zaak op z’n vroegst in de zomer worden behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank