Zoon seksclub-eigenaar moet ‘winst’ inleveren

De 37-jarige Andries B. uit Utrecht moet op last van de rechtbank in Groningen 96.123 euro doneren aan de staatskas.

Het gaat om geld dat B. heeft overgehouden aan belastingfraude. Andries B. is de zoon van de 78-jarige Jan B. uit Amsterdam die eigenaar was van een groot aantal seksclubs, waaronder in Oost-Groningen.

Witwassen

Eerder dit jaar werden vader en zoon veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier en twee jaar wegens witwassen. De rechtbank beschouwt hen als een criminele organisatie en sprak in het vonnis van een van de zwaarte vormen van belastingfraude. Ze zouden de schatkist voor miljoenen euro’s hebben gedupeerd.

Schijnconstructies

De rechters in Groningen achten bewezen dat tot 65 procent van de omzet buiten de boeken werd gehouden. Via schijnconstructies in Zwitserland kwam het geld terug en werd het geïnvesteerd in onroerend goed. In aangekochte panden werden vervolgens weer nieuwe seksclubs ondergebracht.

Andries B. heeft steeds gezegd dat hij zich nauwelijks bemoeide met handel en wandel van zijn vader. De rechters zien dat anders. Vader en zoon zijn tegen de veroordeling in hoger beroep gegaan. De ontnemingsprocedure tegen Jan B. loopt nog.

menu