Zoon van vermoorde Maltese journaliste haalt hard uit naar oud-burgemeester Marum

Matthew Caruana Galizia en zijn moeder Daphne. De journaliste werd een half jaar geleden vermoord. FOTO FACEBOOK

Matthew Caruana Galizia, zoon van de een half jaar geleden op Malta omgebrachte journaliste Daphne Caruana Galizia, haalt op Twitter hard uit naar oud-burgemeester van Marum Tjeerd van Bekkum, tegenwoordig directeur van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Caruana Galizia verwijst naar uitspraken die Van Bekkum maandag deed in de Leeuwarder Courant. Hij weigert zich over de zaak uit te spreken:  ,,Het wordt nu superpolitiek en daar branden we onze vingers liever niet aan.”

Aanslag

Maandag is het een half jaar geleden dat journaliste Daphne Caruana Galizia in Valletta op Malta omkwam bij een aanslag met een autobom. Caruana Galizia was bekend door haar reportages over overheidscorruptie, witwassen van geld en de banden tussen de online gokindustrie op Malta en de georganiseerde misdaad. In december zijn drie mannen gearresteerd in verband met de aanslag.

Schrijversorganisatie PEN roept op tot actie tegen de directeur van Valletta 2018. Culturele hoofdstad Leeuwarden wil er zijn vingers niet aan branden, liet Van Bekkum weten.

Afwerende houding

,,My mother was not run over by a tram, dear @TvBekkum. She was blown up for writing. In Europe. In 2018.'' (Mijn moeder is niet aangereden door een tram, beste @TvBekkum. Ze is opgeblazen vanwege haar schrijven. In Europa. In 2018), schrijft Caruana Galizia als reactie op een twitterbericht van Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook Omtzigt ergert zich aan de afwerende houding van Van Bekkum.

De LF2018-directeur werd onlangs gevraagd om zich uit te spreken over de moord op Malta. Valletta, de hoofdstad van de eilandstaat, is samen met Leeuwarden dit jaar culturele hoofdstad.

menu