Zoon vermoorde restauranthouder voor rechter voor mishandeling en witwassen

De rechtbank in Groningen. Foto: Archief ANP

Voor meerdere mishandelingen en voor witwassen eist het Openbaar Ministerie tegen de 25-jarige Leftherie K. uit Groningen een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een werkstraf van 100 uur.

Het laatste incident van de reeks aantijgingen speelde vorig jaar augustus in Hoogkerk. Daar was eerder die maand de vader van de verdachte, restauranthouder in Groningen, doodgestoken toen hij zijn zoon te hulp schoot bij een ruzie met een oude vriendengroep.

Frustratie en verdriet om dood vader

De zoon gaf voor de rechtbank onomwonden toe dat hij een inwoner van Hoogkerk met een harde klap in de nek van zijn scooter afsloeg. Het gaat om een broer van een van de mannen die vastzitten voor betrokkenheid bij de dood van zijn vader. De actie was ingegeven door frustratie en verdriet, zei K.

K. zou zijn slachtoffer en diens familie ook hebben bedreigd met de dood, maar dat ontkent hij. De vader van het slachtoffer schreef in een verklaring dat het gezin op zijn hoede is en leeft in angst. Uit verklaringen blijkt dat ook de politie rekening hield met een wraakactie van de zoon van de restauranthouder.

De verdachte Groninger vertelde de rechter dat hij zijn leven wil beteren. Hij staat in verband met eerdere veroordelingen onder toezicht van de reclassering en is in behandeling. Het gaat niet goed met hem sinds de dood van zijn vader.

Officier: wraak en eigen rechter spelen

De andere zaken waarvoor K. zich moest verantwoorden speelden evenwel vóór die tijd. In 2016 gaf hij een automobilist in Hoogkerk een vuistslag in het gezicht. In augustus 2017 sloeg en schopte hij een slachtoffer in de Poelestraat knock-out. Hij schopte de man meerdere keren tegen het hoofd. ,,Hij had ruzie met een vriend van me en zei kankerhoer tegen mij. Toen ben ik hem aangevallen. Ik had een biertje op. Dat schoppen tegen het hoofd was echt niet mijn bedoeling.’’

De officier van justitie: ,,De rode draad: wraaknemen en voor eigen rechter spelen.’’

Geld uit criminele activiteiten

Eind 2017 vond de politie na een tip een kluisje met 22.000 euro in het ouderlijk huis van de verdachte. Op drie verschillende bankrekeningen stond nog eens 27.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie is al dit geld afkomstig van criminele activiteiten. De verdachte stelde dat dat voor de helft van het geld opgaat. Een groot deel heeft hij verdiend met zwart werken in het restaurant van zijn ouders en met gokken. Hij bekende ook geld uit de kassa van het restaurant te hebben gestolen.

Alle verdenkingen rechtvaardigen een celstraf, meent de officier van justitie. Maar omdat de verdachte een intensief traject volgt bij de reclassering, stelde hij voor de man een taakstraf op te leggen van 100 uur met een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur.

Strafblad

De man heeft een strafblad. Hij is eerder veroordeeld tot celstraf voor het plaatsen van een vuurwerkbom op een ruit in Roden bij zijn ex-vriendin, die hij ook stalkte. Daarnaast kreeg hij boetes voor geweld en heling.

K. hield de rechter voor schoon schip te willen maken en voor zijn moeder te willen zorgen.

De rechtbank doet op 22 januari uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen