B en W van de gemeente Westerkwartier moeten snel om de tafel met ondernemers op bedrijverrein De Poort in Marum om de zorgen omtrent hun veiligheid uit de wereld te helpen.

Dat vindt de uit Marum afkomstige fractievoorzitter Harry Stomphorst van de lokale oppositiefractie Sterk Westerkwartier.

Ongerustheid

Sinds de felle brand in maart bij het bedrijf S&K Swieringa Kunststof aan De Factorij is er sprake van grote ongerustheid onder de omwonenden. Vooral nu dit bedrijf dat zich bezighoudt met reiniging van kunststof pallets, onlangs vergunning kreeg voor herbouw.

Bij de brand in maart gingen ook omliggende bedrijfspanden verloren. Andere percelen liepen rook- en waterschade op. Nu er geen extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen, vrezen omwonenden dat opnieuw brand ontstaat met wellicht nóg ernstiger gevolgen.

Extra controles?

In schriftelijke vragen aan B en W wil raadslid Stomphorst weten welke voorwaarden in de nieuwe vergunning aan S&K zijn opgenomen om de brandveiligheid te waarborgen. En ook of de gemeente bereid is tot het uitvoeren van extra controles op de naleving van de vergunningsvoorwaarden.

In aangetekende brieven die maandag zijn verstuurd naar B en W, gemeenteraad en provincie dringen ook de omwonenden zelf aan op een gesprek. In de brief stellen zij de vergunning voor de herbouw ter discussie: ‘De activiteiten die hier worden uitgeoefend zijn zeer brandgevaarlijk. Daarin voorziet de vergunning niet.’

‘Onvoldoende bluswater’

Volgens de buurt is onvoldoende bluswater op De Poort aanwezig om een vlammenzee, als in maart adequaat te bestrijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen