Zorgcentrum Warffum verkocht in nasleep Vestia-beleggingsdebacle

De in nood geraakte Rotterdamse woningcorporatie Vestia verkoopt het zorgcentrum Warfheem in Warffum. De kopers willen nog dit jaar van start met een opvang- en logeerhuis voor jongdementerenden.

Dat bevestigt de beoogde nieuwe eigenaar Arjan Schuiling. De vastgoedondernemer uit Marum en zijn compagnon Roelf Postmus uit Nuis hebben al overeenstemming met Vestia. Zij verwachten binnenkort definitief groen licht van het ministerie van volkshuisvesting.

Miljardenaffaire

De verkoop vloeit voor uit de beleggingsaffaire die Vestia zeven jaar geleden bijna het bankroet in dreef. De woningcorporatie moest met miljarden overheidsgeld overeind worden gehouden na speculaties met derivaten.

In het kader van een financieel saneringsplan verkoopt Vestia nu alle (zorg)vastgoed buiten zijn Rotterdamse thuisregio. Behalve Warfheem staan onder meer ook nog ruim duizend appartementen bij zorgcentra in de provincie Groningen in de etalage.

Nu nog anti-kraak

Schuiling en Postmus hebben grote plannen met Warfheem dat in 2013 sloot. Na een verbouwing en verduurzaming krijgt het complex, nu nog bewoond door anti-kraak huurders, een nieuwe bestemming als opvang- en logeerhuis voor jongdementerenden en familie.

De nieuwe eigenaren gaan daarvoor in zee met de stichting GGZ Intentie Zorg. Oprichter Gerrit Schrader wil zo snel mogelijk van start. ,,Er is een groot tekort aan opvangplaatsen doordat de zorg nog goed niet is ingericht op jongdementerenden.’’

Zorg in een vleugel, huurhuizen in andere

Schuiling en Postmus willen 56 appartementen realiseren in Warfheem. In de achtervleugel komen 35 woonplekken met zorgvoorzieningen, in de vleugel aan de straatzijde gaan de kopers zelf 21 appartementen verhuren. Ook mantelzorgers van zorgpatiënten kunnen daar tijdelijkterecht als hun familie tijdelijk in Warffum wordt opgevangen.

‘Warfheem moet functie voor dorp houden’

De kopers zoeken samenwerking met het dorp, zegt Schuiling. ,,Warfheem moet de inloopfunctie terugkrijgen die het had. Wie hier iets wil, is van harte welkom: van biljartclub tot de kapper.’’ Hij wil ook in gesprek met GoudOud, de werkgroep die al jaren ijvert voor een nieuw Zorghofje voor ouderen op de plek van Warfheem.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.