De realisatie van een zorgcomplex in de voormalige Phaff-fabriek in de Winschoter haven is een stap dichterbij gekomen. Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt het project levensvatbaar.

Om het Rijksmonument om te toveren tot een complex met maximaal zeventien zorgappartementen en een deel dat gebruikt kan worden voor openbaar gebruik, is 6 miljoen euro nodig.

Voor september moet de financiering rond zijn

Initiatiefnemers Leo Janson en Wilbert van der Splinter zijn bezig om subsidies binnen te halen. Zelf investeert het duo ook in het complex, maar zonder subsidies en overheidsgeld is het project niet rendabel te krijgen. Het duo neemt tot september de tijd om de financiering rond te krijgen. Met een gedegen haalbaarheid onderzoek op zak, denken de ondernemers voldoende externe financiering te kunnen krijgen.

De gemeente Oldambt heeft inmiddels een vergunning afgegeven voor zeventien zorgappartementen. De laatste hobbel, de financiering, moet nu dus genomen worden. Als Janson en Van der Splinter daarin slagen, verwachten ze in 2022 los te kunnen met de verbouwing. ,,Dat is nodig ook, want eigenlijk staan alleen de muren nog overeind van het uit 1851 daterend complex. Het is eigenlijk al vijf over twaalf voor het complex”, schildert Van der Splinter de urgentie om snel aan de slag te gaan.

Janson en Van der Splinter gaan ervan uit dat veel subsidieverstrekkers en overheden het belang inzien van behoudt van cultureel erfgoed. Al zes jaar werken ze naast het verpauperd pand, als eigenaren en uitbaters van de Tramwerkplaats en de HarbourClub, een cultuurpodium annex horecagelegenheid/restaurant. Daarnaast beheren ze het aanpalende pand, Halte Democratie, waar de politieke vergaderingen van de gemeente Oldambt plaatsvinden.

Tientallen meters hoge schoorsteen

Sinds 2019 zijn de beide kompanen eigenaar van de voormalige wijnfabriek met zijn kenmerkende, tientallen meters hoge schoorsteen. Ze willen het complex in oude luister herstellen. Een projectleider is aangesteld en de eerste stappen zijn gezet. De ondernemers verwachten dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eventueel bereid zijn een lening te verstrekken.

Om in aanmerking te komen voor een appartement moet tenminste een van de twee een medische verklaring hebben. Een zorginstelling moet garant staan om de dagelijks 24 uurs professionele zorg te verlenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen