Zorgdebat UMCG: iedereen is voor zorg en voor preventie

Alle politieke partijen zijn vóór het voorkomen van ziektes en vóór efficiëntere ouderenzorg, bleek maandag bij het noordelijke zorgdebat in het UMCG.

Om de toon maar te zetten kregen alle acht kandidaten ter introductie vijftien seconden tijd om hun visie te geven op de gezondheidszorg in Nederland. Dat bleef dus bij algemeenheden als ,,betere zorg’’ en ,,falende marktwerking’’. Op GroenLinks en de PVV na waren alle grote politieke partijen op komen draven op het debat in de grote zaal van het Universitair Medisch Centrum Groningen. GroenLinks had ‘andere prioriteiten’ en de afwezigheid van de PVV bleef onduidelijk.

Van een echt debat kwam het niet, want er kwamen geen pijnlijke keuzes voorbij en grondige meningsverschillen kwamen niet op tafel. Iedereen is voor een betere ouderenzorg en het efficiënter besteden van het beschikbare geld. En iedereen is voor preventie.

Over dat laatste punt kwamen wel enkele nuanceverschillen naar voren. De VVD is er niet voor om zomaar geld te steken in goedbedoelde projecten, zei kamerlid Arno Rutte. ,,Welke dingen werken wel en welke niet, om ongezond gedrag tegen te gaan? Daar moeten we meer zekerheid over krijgen door onderzoek.’’ De VVD’er suggereerde daarbij dat er daarom maar meer geld in Lifelines gestoken moet, immers een van de weinige medische onderzoeken die daar harde gegevens over verzamelt. De SP was juist fel tegen meer geld in Lifelines en na afloop van het debat wilde SP-kandidaat Sandra Beckerman dat nog wel bevestigen. ,,100 Miljoen verspild.”

Agnes Mulder van het CDA was voor meer welzijnswerk en wijkteams, D66 voor meer sport en bewegen, op school en door woonwijken sportiever in te richten, de ChristenUnie wilde geld in een ‘preventiefonds’ en de Partij voor de Dieren verwarde dat met het Nationaal Zorgfonds van de SP. PvdA’er William Moorlag vond dat je ,,mensen bij de hand moet nemen om gedragsverandering voor elkaar te krijgen’’. ,,Meer informatie op etiketten in de supermarkt werkt niet voor de miljoen laaggeletterden.’’

De tweede stelling was dat de ouderenzorg niet meer hoeft te kosten als het slimmer georganiseerd wordt. De SP vond dat er te veel is bezuinigd op de huishoudelijke hulp, de VVD is voor het ‘thuis organiseren’ van de zorg, het CDA wil dat zorgverleners minder formulieren hoeven in te vullen. 50Plus liet weten dat de ouderenzorg toch wel meer gaat kosten, de PvdA was voor ‘huisartsenbedden’, het opschalen van ziekenhuizen en tegelijk meer behandelingen dicht in de buurt. En D66 vond dat we meer aan de professionals moeten overlaten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.