Zorgen blijven over waterplas Opende

GROOTEGAST Met 21 bezwaren wil Tjeerd Borsch aantonen dat de zandwinning van Poelman in de recreatieplas bij Opende gevaar en milieuschade oplevert.

De kern van zijn betoog is dat het bedrijf al jaren te veel speelruimte krijgt van de gemeente Grootegast. Borsch vindt zelfs, met een passende vergelijking, dat het college ‘de kop in het zand steekt’ voor de gevolgen van de zandwinning en andere activiteiten van Poelman in de waterplas bij camping ’t Strandheem.

Een aantal van zijn punten, die hij maandag in een hoorzitting in het gemeentehuis van Grootegast te berde bracht, had betrekking op de afgenomen waterkwaliteit. Een gevolg van het meekomen van 60.000 kubieke meter slib, nadat 1 miljoen kubieke meter zand uit Ureterp in de plas werd gespoten. Een en ander overigens met toestemming van waterschap Noorderzijlvest.

Borsch: ,,Voor 2007 was er in het toen nog azuurblauwe water 6 meter zicht. Het water is nu bruin en het zicht slechts een halve meter. Een schande. Door die toegenomen dichtheid blijven fecaliën van vogels bovenin drijven en dat heeft weer directe invloed op de ontwikkeling van de E. coli-bacterie.”

Hij bleek maandag de enige inspreker op de door Grootegast belegde hoorzitting. Vier partijen dienden bezwaren in, maar twee andere maakten geen gebruik van de mogelijkheid die toe te lichten. De provincie Groningen, de vierde partij, doet dat bij dit soort gelegenheden sowieso niet.

Borsch, die vlak bij de plas en naast Poelman woont, bracht tal van punten in. Zoals de overlast van de puinbreker, het niet-zandvrij houden van de inrit, de ontbrekende keuring van bouwstoffen en grondstoffen die ongecontroleerd worden aangevoerd. De vertegenwoordigers van vijf partijen – de fractie van VZ2000 ontbrak – gingen echter niet overal op in. De bezwaren moesten betrekking hebben op het ontwerp-bestemmingsplan en dat gaat over ruimtelijke ordening.

De inspreker vond echter wel degelijk dat het daarover ging. Immers, door het toestaan van paardenboxen en andere activiteiten op het bedrijfsterrein is minder ruimte om slib op te vangen. Hij vond dat Poelman zijn terrein vooral moest gebruiken voor kerntaken en dat is zandwinning.

Borsch deelde maandag eveneens opnieuw zijn zorgen over de ophoging van de dijk rond het depot, van 6 tot 9 meter. Dat veroorzaakt niet alleen veel stuifzand; die dijk is gewoon niet stevig genoeg.

Onderzoeksbureau Witteveen & Bos, dat in opdracht van Poelman zelf een analyse uitvoerde, oordeelde in eerste instantie dat die wel veilig was. Nadat Borsch onderzoek deed en tot andere conclusies kwam, vroeg de gemeente Grootegast om meer gegevens en daaruit bleek inderdaad dat de dijk op dit moment niet stabiel is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.