Zorgen om Borg Rusthoven

FOTO JAN ZEEMAN/DVHN

Er komt een nieuw gesprek over Borg Rusthoven in Wirdum. De buren van Landgoed Ekenstein vrezen overlast en oneerlijke concurrentie.

Wethouder Pier Prins (CDA) meldde dat na vragen gisteren in de raad van fractievoorzitter Geert Jan Reinders van Loppersum Vooruit. Die zei begrip te hebben voor de bezwaren tegen de plannen voor een Bed & Breakfast en Theeschenkerij in de borg.

In een brief aan het college van Loppersum zegt de familie Pels, eigenaar van Hotel Restaurant Landgoed Ekenstein in Appingedam, niet alleen oneerlijke concurrentie te vrezen. Ook is er zorg om overlast, als klanten van Rusthoven gebruik gaan maken van de parkeerplaats van Ekenstein. Daarbij zou de familie Liewes, eigenaar van de borg, er paarden willen houden en een paardenbak aanleggen.

De zorgen kwamen al aan de orde in een gesprek in februari, maar daarna bleef het volgens de familie Pels stil. De bezwaren betreffen onder meer de verlichting van de paardenbak. Die zou storend zijn voor hotelgasten, die naar Ekenstein komen omdat het er zo rustig en donker is. Daarbij zijn er logees die in ploegendienst werken en overdag moeten kunnen slapen. Ook brengen de paarden overlast mee in de vorm van hinniken, stampen, stank van mest en trekken ze dazen, horzels en vliegen aan.

De uitbaters van Ekenstein wijzen er op dat het ook zonder nieuwe concurrentie al lastig genoeg is om in krimp- en aardbevingsgebied een hotel/restaurant draaiende te houden.

menu