Zorgen over ‘verstoorde relatie’ tussen Werkplein Fivelingo en DAL-gemeenten

De werkrelatie van het Noord-Groninger met sw-bedrijf Werkplein Fivelingo met de drie partnergemeenten is zo verstoord dat de uitstroom van werknemers naar het bedrijfsleven stagneert.

Dat stelt Delfzijlster raadslid Martijn Meijer van Fractie2014. Hij maakt zich grote zorgen. Via schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders wil hij opheldering over ‘zorgwekkende geluiden’ die hij opvangt over de slechte verhoudingen tussen het werkbedrijf en de ambtenaren van Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

‘Slechte verhouding drukt uitstroom naar baan’

De onderlinge stemming is volgens Meijer zo slecht dat de uitstroom van werknemers met een beschutte werkplek bij Fivelingo naar reguliere bedrijven er onder lijdt. Dat is juist een van de speerpunten in het offensief dat het werkplein heeft ingezet tegen de oplopende tekorten.

‘Er is geen enkel overleg mee’

,,Van samenwerking is in de praktijk geen sprake’’, stelt het Fractie2014-raadslid op basis van de ‘signalen’ die hem bereiken. ,,Relevante informatie wordt niet uitgewisseld en er is geen enkel overleg meer met de ambtenaren van de betrokken afdelingen van de gemeenten.’’

Daardoor heeft het werkplein volgens Meijer geen goed beeld van de uitkeringsgerechtigden in de gemeentelijke kaartenbakken die het aan werk zou moeten helpen. Recente cijfers heeft hij niet, maar volgens zijn informatie stagneert de uitstroom naar het bedrijfsleven. Mede doordat ook de contacten met werkgevers slecht zouden zijn.

Leren van aanpak Oost-Groningen

Volgens Meijer kan de DAL-regio op dit gebied veel leren van de gemeenten en sociale werkvoorzieningsbedrijven in Oost-Groningen. Die hielpen het afgelopen halfjaar via vijf Trainings- en Diagnosecentrum 475 uitkeringsgerechtigden aan een baan bij werkgevers in de regio, van wie 200 in Oldambt.

Werkplein Fivelingo wist over heel 2017 in totaal 254 mensen duurzaam aan het werk te helpen bij bedrijven. Nog eens 375 cliënten vonden een parttime-baan. Het werkplein probeert de uitstroom te stimuleren om het aantal uitkeringsgerechtigden terug te dringen en daarmee ook het groeiende financiële tekort.

Gemeenten leggen toe op uitkeringen

De drie partnergemeenten moeten fors toeleggen op de uitkeringen sinds ze die taak kregen overgedragen door de Rijksoverheid. Het geld dat ‘Den Haag’ daar bij legt, dekt bij lange na niet de kosten. Werkplein Fivelingo komt daarom later dit jaar met een aanvalsplan. Zonder maatregelen dreigt het tekort over dit jaar op te lopen tot 1,8 miljoen.

Verantwoordelijk wethouder en bestuurszitter van Werkplein Fivelingo Meindert Joostens beraadt zich nog op een antwoord op Meijers vragen. Hij wil daarom voorlopig geen publieke reactie geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.