Zorgen over bankhangen jeugd

Meer dan de helft van de jongeren hangt, buiten schooltijd, meer dan drie uur per dag op de bank met een tablet of smartphone.

Dat blijkt uit het Jeugdgezondheidsonderzoek van de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD Groningen. De onderzoekers maken zich zorgen over het urenlang hangen of zitten achter beeldschermen. Niet alleen omdat te veel eten en overgewicht in de hand werkt, maar ook omdat jongeren er lichamelijk zwakker door worden. Bovendien leidt het later tot ziektes als diabetes.

De GGD stelde in 2015 tal van vragen over de gezondheid aan 6.600 Groningse jongeren in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs. Van de vierdeklassers zegt iets meer dan de helft te veel op de bank te hangen. Het neemt toe met de leeftijd van de jongeren. Jongeren die op het vmbo zitten hangen langer dan jongeren die hogere opleidingen volgen. Of het meer of minder voorkomt dan landelijk en of het toe- of afneemt is niet goed te zeggen omdat daar nog geen onderzoek naar is gedaan.

Toename cyberpesten

Ook om andere redenen zijn de gezondheidsonderzoekers bezorgd over smartphonegebruik door de jeugd. Uit hetzelfde GGD-onderzoek, maar dan op landelijke schaal, blijkt dat er meer gepest wordt door jongeren. ,,Opvallend is de trend dat het steeds meer cyberpesten is en minder op school zelf gebeurt’’, zegt Marjan Kuilman van de GGD Drenthe. Een op de negen kinderen lijdt daaronder. Het pesten komt steeds vaker vierentwintig uur per dag voor doordat jongeren via hun smartphone en whatsapp-groepen continu contact met elkaar hebben. De autoriteiten worstelen ermee omdat scholen er minder grip op hebben. ,,We stimuleren wel dat ouders hun kinderen ook opvoeden over hun online-gedrag maar we hebben er nog geen goed antwoord op’’, zegt een woordvoerder van de GGD Groningen.

Uit dezelfde gezondheidsonderzoeken blijkt overigens dat het op andere terreinen best goed gaat met de jeugd. Sinds het verbod op alcohol en roken beneden de achttien jaar zijn vooral jongere jongeren duidelijk minder gaan roken en iets minder gaan drinken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.