Zorgen over het gasgebied bij VN

Het VN-comité voor economische, sociale en culturele rechten maakt zich zorgen over de veiligheid van Groningers in het aardbevingsgebied.

Dat blijkt uit de aanbevelingen van het mensenrechtencomité van de VN in een nieuw rapport. Het comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten sprak voor het rapport onder anderen met een vertegenwoordiger van de Groninger Bodem Beweging.

Veiligheid en compensatie

De VN-commissie maakt zich zorgen over de schade aan huizen door de gaswinning in Groningen. Aan de Nederlandse regering wordt gevraagd om maatregelen om de ‘fysieke veiligheid en mentale gezondheid van inwoners van het gaswinningsgebied in Groningen te waarborgen’.

Ook pleit het gezelschap voor ‘gepaste compensatie voor slachtoffers en het voorkomen van toekomstige schade die is gerelateerd aan de gaswinning’.

‘Een belangrijke uitspraak’

Marlies Hesselman, docent internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en afgevaardigde van het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten, vindt de uitspraak een ‘prachtige erkenning voor de Groningers’. ,,Het is een belangrijke uitspraak. Het is een sterk signaal dat Nederland niet goed genoeg zijn best doet. Het zou beter moeten’’, zegt ze.

,,Tijdens de procedure hebben we de leden van het Comité meerdere malen gesproken over de situatie in Groningen. Ze toonden zich bezorgd en stelden kritische vragen over de gang van zaken aan de Nederlandse overheid. Er zijn zelfs foto’s van gestutte huizen in het bevingsgebied bekeken.’’

Tamelijk bijzonder is volgens Hesselman dat het mensenrechtencomité ook de mensenrechtenverplichtingen van bedrijven zoals de NAM onderschrijft. Dit overigens zonder het bedrijf bij naam te noemen.

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen van de uitspraak? ,,Deze aanbevelingen van het Comité zijn niet direct juridisch bindend voor de regering. Maar ze geven belangrijke handvatten voor de uitleg van mensenrechtenbescherming onder verschillende verdragen. Deze bevindingen zouden een rol kunnen spelen in de beoordeling van de mensenrechtenvoorwaarden in gaswinningsprocedures voor de Nederlandse rechter’’, zegt Hesselman.

Partijen in de Tweede Kamer hebben al aangekondigd vragen over de rapportage te gaan stellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.