Zorgen over ontmanteling NAM-locaties

Hoewel de gaswinning bij Loppersum februari vorig jaar is stilgelegd, wordt er in Leermens nog steeds gas afgefakkeld. Hoe kan dat?

De Loppersumcluster, die bestaat uit vijf winlocaties in Overschild, Ten Post, De Pauwen, ’t Zandt en Leermens, werd vorig jaar op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) per direct gesloten. Het toezichtsorgaan wilde vermijden dat deze clusters bij flinke vorst vol open zouden gaan.

Dit zou het risico op verdere, mogelijk zwaardere aardbevingen, sterk verhogen, aldus het Staatstoezicht. Dat vermoedt dat het open- en dichtdraaien van deze winpunten mogelijk leidde tot de zware beving van 8 januari 2018 in Zeerijp.

Verbazing

Tot verbazing van omwonenden wordt er in Leermens toch nog gas afgefakkeld. Met winning heeft dat niets te maken, zegt woordvoerder Hein Dek van de NAM. ,,We fakkelen nu het allerlaatste gas af dat nog in het systeem aanwezig is. De putten worden afgedicht met een plug. Deze werkzaamheden vinden nu als laatste plaats op de locatie Leermens.’’

,,We zijn vergevorderd met de voorbereiding voor de ontmanteling, op alle Loppersum clusters. We gaan een begin maken met de ontmanteling van Ten Post in 2019. De andere clusters zullen daarop volgen. Hoe lang dit zal duren, is op dit moment nog niet duidelijk.’’

Opruimen

Het opruimen van de gaslocaties gebeurt volgens een draaiboek. Doel is de locatie weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Eerst wordt de bodem onderzocht, om te kijken of die gesaneerd moet worden. Ook kijkt het gasbedrijf hoe de locatie is gebruikt. Zijn er alleen proefboringen geweest, of is er ook echt gas geproduceerd?

Ondergrondse betonconstructies en leidingen worden in kaart gebracht. Vervolgens wordt de put afgesloten, om te voorkomen dat er gas ontsnapt. De gasdruk wordt nauwkeurig gemeten. Als er in een periode van drie maanden na de afsluiting geen drukopbouw meer is, kan het opruimwerk beginnen.

Weghalen

Daarbij wordt het asfalt op de winplek verwijderd en de put weggehaald, na het afvoeren van de boorkelder en afsluiters. De put wordt drie meter onder het maaiveld afgesneden. Vervolgens wordt het restant tot vlak onder het snijvlak volgestort met beton. De resterende ruimte wordt met grind gevuld. Tot slot wordt het terrein in de oorspronkelijke situatie hersteld.

,,De NAM heeft de verplichting de rotzooi op te ruimen. Wij controleren het’’, zei de baas van het SodM, Theodor Kockelkoren dinsdagavond in Delfzijl.

Het Staatstoezicht wil meer onderzoek naar de risico’s van afgesloten putten. Daarvan komen er steeds meer, niet alleen in Groningen, maar ook in andere delen van het land waar jarenlang gas of olie is gewonnen. ,,Beton is niet voor de eeuwigheid. Gaat het niet lekken?’’, aldus Kockelkoren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen